Home / Luchtvaart / Airbus vreest eigen ondergang

Airbus vreest eigen ondergang

Airbus vreest eigen ondergang

Airbus moet snel bezuinigen, omdat het bedrijf door de corona-crisis momenteel veel geld verliest. Het voortbestaan van de Europese vliegtuigbouwer staat volgens de CEO op het spel.

Wereldwijd staan sinds begin deze maand de meeste vliegtuigen van airlines werkeloos aan de grond. Als knock-on effect hebben de luchtvaartmaatschappijen ook geen behoefte meer aan nieuwe vliegtuigen en dat merken de vliegtuigbouwers meteen. Klanten annuleren bestellingen of schuiven deze door, terwijl er geen of nauwelijks nieuwe orders binnenkomen.

Boeing meldde eerder grote problemen met de productie en nu doet Airbus dat ook. Airbus verliest “met ongekende snelheid geld,” schrijft de CEO, Guillaume Faury (op de foto boven), in een brief aan het personeel. De laatste maanden is de omzet met een derde gedaald en nog zwaarder weer is volgens Faury op komst. Bij Airbus, een Frans-Duits-Spaanse onderneming, werken 135.000 mensen.

Het management rest geen andere keus, zegt Faury nu, dan onmiddellijk in te grijpen door te  bezuinigen. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk doet Airbus inmiddels een beroep op regeringssteun bij het betalen van lonen, terwijl het bedrijf meer krediet heeft aangevraagd – en gekregen – bij banken.

Maar al deze hulp lijkt niet genoeg te zijn. Airbus zal waarschijnlijk deze week gedwongen ontslagen aankondigen. Guillaume Faury verwacht evenmin snel herstel van de branche. “De vliegtuigindustrie zal veel zwakker en kwetsbaarder dan voorheen uit deze situatie komen,” schrijft hij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…