Home / Luchtvaart / Airbus vervangt Boeing MAX

Airbus vervangt Boeing MAX

Airbus vervangt Boeing MAX

Flyadeal, een prijsvechter uit Saoedi-Arabië, is de eerste airline die een order voor Boeing 737 MAX vliegtuigen vervangt door een bestelling van Airbus A320neo’s.

Flyadeal – officieel gespeld als flyadeal – is een onderdeel van KLM-partner Saudia. Ze wilde aanvankelijk dertig Boeing 737 MAX’s aanschaffen, met een optie op nog eens twintig, maar dit type toestel staat sinds maart wereldwijd aan de grond, na twee fatale crashes.

Flyadeal heeft nu aan Boeing laten weten helemaal af te zien van de MAX-vliegtuigen. In plaats daarvan neemt de carrier dertig vliegtuigen in dienst van het vergelijkbare type Airbus A320neo, met ook hier een optie op nog eens twintig.

Saudia
De order voor de Airbussen werd vorige maand al gedaan door Saudia tijdens de Paris Air Show, maar op dat moment was nog niet duidelijk voor wie de vliegtuigen bestemd waren. Nu blijken ze naar dochtermaatschappij Flyadeal te gaan. De order heeft een waarde van 3,3 miljard dollar voor dertig toestellen, oplopend naar 5,5 miljard voor vijftig.

De stap van de Saoediërs is een gevoelige klap voor Boeing. Tot nu toe had geen enkele airline besloten een order voor MAX-toestellen te annuleren. De Amerikaanse fabrikant hoopt dat het bij deze ene ‘order-switch’ blijft.

Maar het feit dat Boeing na vier maanden nog steeds geen oplossing heeft gevonden voor de technische problemen van de MAX verzwakt de positie van de vliegtuigbouwer. Wanneer het toestel weer mag vliegen is vooralsnog onduidelijk.

Fonds voor nabestaanden
Boeing heeft eerder erkend dat een anti-stall systeem in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de crashes van Lion Air en Ethiopian, respectievelijk in oktober 2018 en maart 2019, waarbij in totaal 346 mensen omkwamen.

De fabrikant zegde vorige week een fonds toe van honderd miljoen dollar voor de nabestaanden. Dit kom neer op een tegemoetkoming van 289.000 dollar voor elke omgekomen passagier of elk bemanningslid.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…