Home / Luchtvaart / Airbus vervangt Boeing MAX

Airbus vervangt Boeing MAX

Airbus vervangt Boeing MAX

Flyadeal, een prijsvechter uit Saoedi-Arabië, is de eerste airline die een order voor Boeing 737 MAX vliegtuigen vervangt door een bestelling van Airbus A320neo’s.

Flyadeal – officieel gespeld als flyadeal – is een onderdeel van KLM-partner Saudia. Ze wilde aanvankelijk dertig Boeing 737 MAX’s aanschaffen, met een optie op nog eens twintig, maar dit type toestel staat sinds maart wereldwijd aan de grond, na twee fatale crashes.

Flyadeal heeft nu aan Boeing laten weten helemaal af te zien van de MAX-vliegtuigen. In plaats daarvan neemt de carrier dertig vliegtuigen in dienst van het vergelijkbare type Airbus A320neo, met ook hier een optie op nog eens twintig.

Saudia
De order voor de Airbussen werd vorige maand al gedaan door Saudia tijdens de Paris Air Show, maar op dat moment was nog niet duidelijk voor wie de vliegtuigen bestemd waren. Nu blijken ze naar dochtermaatschappij Flyadeal te gaan. De order heeft een waarde van 3,3 miljard dollar voor dertig toestellen, oplopend naar 5,5 miljard voor vijftig.

De stap van de Saoediërs is een gevoelige klap voor Boeing. Tot nu toe had geen enkele airline besloten een order voor MAX-toestellen te annuleren. De Amerikaanse fabrikant hoopt dat het bij deze ene ‘order-switch’ blijft.

Maar het feit dat Boeing na vier maanden nog steeds geen oplossing heeft gevonden voor de technische problemen van de MAX verzwakt de positie van de vliegtuigbouwer. Wanneer het toestel weer mag vliegen is vooralsnog onduidelijk.

Fonds voor nabestaanden
Boeing heeft eerder erkend dat een anti-stall systeem in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de crashes van Lion Air en Ethiopian, respectievelijk in oktober 2018 en maart 2019, waarbij in totaal 346 mensen omkwamen.

De fabrikant zegde vorige week een fonds toe van honderd miljoen dollar voor de nabestaanden. Dit kom neer op een tegemoetkoming van 289.000 dollar voor elke omgekomen passagier of elk bemanningslid.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM wil commitment bonden

KLM wil commitment bonden

30/10/2020

KLM heeft de vakbonden ‘dringend’ gevraagd een ‘commitment clausule’ te tekenen waarin ze akkoord gaan met langer durende bezuinigingen dan eerder was afgesproken. Zaterdag 31 oktober zal minister van Financiën…

Spoedoverleg bij KLM

Spoedoverleg bij KLM

30/10/2020

De directie van KLM voert vrijdag spoedoverleg met de bonden, aangezien het ingediende steunplan mogelijk wordt verworpen in Den Haag. KLM moet van de regering dieper snijden in de kosten,…

Megaverlies Air France-KLM 

Megaverlies Air France-KLM 

30/10/2020

Air France-KLM heeft over het derde kwartaal een nettoverlies geleden van bijna 1,7 miljard euro, zo heeft het bedrijf vrijdag voorbeurs bekendgemaakt. Q3 was wel beter dan Q2, maar in…

GBTA koopt ACTE-geheimen

GBTA koopt ACTE-geheimen

29/10/2020

GBTA wil de intellectuele eigendommen van het failliete ACTE, waaronder merknamen, software, knowhow en handelsgeheimen overnemen. Daaronder valt ook de opzet van educatieve sessies die ACTE organiseerde. Op papier komt…