Home / Luchtvaart / Airbus redt Bombardier

Airbus redt Bombardier

Airbus redt Bombardier

Airbus heeft een contract getekend met Bombardier over de CSeries waarbij de Europese fabrikant een meerderheidsbelang krijgt in dit nieuwe vliegtuig en een deel van de productie overneemt. Boeing is woedend.

Airbus heeft Bombardier de reikende hand uitgestoken door een belang van 50,01 procent te nemen in de CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP), die ondermeer sales, marketing, bemiddeling en klantenservice behelst. Bombardier zelf houdt 30,99 procent, terwijl de overige 19 procent in handen komt van Investissement Québec, een financieringsbedrijf in Canada. Airbus hoeft Bombardier niets te betalen voor de deal.

Diepe investeringen
De CSeries, met de types CS100 en CS300, met 110 tot 130 stoelen, is al in productie en in bedrijf, met veertien afgeleverde toestellen. Bombardier, een Canadees bedrijf gevestigd in Montreal, heeft evenwel zo diep moeten investeren het project van de CSeries dat er een zware schuldenlast is ontstaan. Bombardier heeft nauwelijks nog geld om de CSeries goed te marketen.

Belangrijk onderdeel van de transactie tussen Bombardier en Airbus is dat de laatste in haar fabrieken in de Amerikaanse staat Alabama de assemblage gaat verzorgen van de CSeries.

Op die manier neemt Airbus niet alleen een deel van het werk en de kosten over, ook omzeilt het Canadees-Europese consortium de invoerheffing van 300 procent op de CSeries in de Verenigde Staten, waarmee de Amerikaanse regering heeft gedreigd.

Reden voor die extreem hoge heffing is het vermoeden dat Bombardier regeringssteun in Canada ontving voor de ontwikkeling van de CSeries. De Amerikaanse concurrent Boeing tekende hier eerder in Washington met succes bezwaar tegen aan.

Boeing boos
Boeing heeft woedend gereageerd. Een woordvoerder van de vliegtuigbouwer uit Chicago sprak over “een twijfelachtige deal tussen twee door de staat gesteunde concurrenten.” Boeing beticht Airbus er ook al jaren van niet alles op eigen kracht te doen, maar financiële hulp te krijgen van de Franse, Duitse en andere Europese regeringen.

Airbus op haar beurt zegt dat Boeing grote belastingvoordelen krijgt in de staat Washington (Seattle) waar de meeste fabrieken staan.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…