Home / Luchtvaart / Airbus of Boeing: wie heeft meeste orders?

Airbus of Boeing: wie heeft meeste orders?

Airbus of Boeing: wie heeft meeste orders?

De grote luchtvaartshow in het Engelse Farnborough is in aantocht. De Engelse show, dit jaar van 11 tot 15 juli, vormt een belangrijke graadmeter voor vliegtuigbouwers die dan bekend maken hoeveel nieuwe orders zij in de wacht hebben gesleept. Boeing lijkt dit jaar die eer te beurt te vallen.

Over de gehele linie zijn er in de eerste helft van 2016 minder orders geplaatst bij de twee grote vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing. De Europeanen ontvingen 183 bestellingen voor nieuwe toestellen, de Amerikanen konden 276 opdrachten bijschrijven. Omdat in juni vorig jaar de andere grote airshow, Le Bourget in Parijs, werd gehouden heeft dat wellicht de verkoopcijfers wat opgestuwd. Farnborough telt mee voor het tweede halfjaar van 2016, mogelijk houden fabrikanten orders onder de pet om er volgende week indruk mee te maken.

De druk op Airbus om met goed nieuws te komen is het grootst, gezien de achterstand op concurrent Boeing. Bovendien heeft de Europese vliegtuigbouwer problemen met de aflevering van de Airbus A350 vanwege problemen met de motoren van fabrikant Pratt & Whitney. Hierdoor ligt Airbus flink achter op schema, dit jaar moeten vijftig A350’s worden afgeleverd aan klanten, de teller staat tot nu toe op twaalf. De leveringen van de A380 liggen wel op schema.

De Canadese fabrikant Bombardier maakt het minder spannend en heeft al klinkende verkoopresultaten naar buiten kunnen brengen. Dankzij grote orders van Delta en Air Canada, samen goed voor 120 vliegtuigen, is het target voor 2016 al ruimschoots gehaald.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…