Home / Luchtvaart / Airbus kapt mogelijk met A380

Airbus kapt mogelijk met A380

Airbus kapt mogelijk met A380

Airbus overweegt te stoppen met de productie van de A380, de dubbeldeksjumbo. Reden is dat de vliegtuigbouwer dit jaar nog geen koper heeft weten te vinden voor het toestel, dat 25 miljard dollar kostte om te ontwikkelen.

Een lease-maatschappij heeft wel een bestelling geplaatst, maar kan geen airlines vinden die met de A380 willen vliegen. Op dit moment bedraagt het orderboek 318 bestellingen, waarvan er 147 zijn afgeleverd. Onder andere Air France, Lufthansa, Singapore Airlines en Qantas hebben het enorme toestel in de vloot. Passagiers zijn er enthousiast over, maar veel luchtvaartmaatschappijen hebben moeite met het vullen van de stoelen. Alleen Emirates is een groot voorstander van de A380: zij heeft er momenteel 55 in bedrijf en krijgt er de komende jaren 85 stuks bij.

Teken aan de wand was de annulering van de Japanse airline Skymark van acht vliegtuigen in augustus van dit jaar, kort voordat de eerste twee zouden worden afgeleverd. Airlines hebben liever vliegtuigen met twee motoren in plaats van vier vanwege het brandstofverbruik. Bovendien kunnen kleinere lange-afstandsvliegtuigen op veel meer luchthavens worden ingezet dan met de A380 het geval is.

Airbus erkent dat er ofwel veel geld moet worden gestoken in het verbeteren van de A380, ofwel het project moet worden stopgezet. Algemeen directeur Tim Clark van Emirates wil graag dat de motoren zuiniger worden, maar volgens Airbus kost dat te veel als je kijkt naar de vraag naar de superjumbo.

Er zijn niet zoveel viermotorige toestellen meer sinds Airbus besloot om te stoppen met de A340. Boeing heeft nog altijd de 747  in productie, maar die wordt teruggeschaald, zo heeft de Amerikaanse vliegtuigfabrikant laten weten.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ACI steunt plannen Brussel

ACI steunt plannen Brussel

12/12/2019

ACI Europe heeft haar steun uitgesproken voor de Green Deal, het plan van de Europese Commissie voor een ‘vergroening’ van de Unie. De organisatie van luchthavens noemt het een plicht…

BCD: groen dé kleur in 2020

BCD: groen dé kleur in 2020

12/12/2019

BCD Travel voorspelt dat in 2020 groen, in overdrachtelijke zin, de belangrijkste kleur wordt voor zakenreizen. In het rapport How to Travel Beyond 2020 identificeert BCD de trends. “We reizen…