Home / Luchtvaart / AirBaltic schrijft weer zwarte cijfers

AirBaltic schrijft weer zwarte cijfers

AirBaltic schrijft weer zwarte cijfers

De Letse luchtvaartmaatschappij airBaltic heeft 2013 afgesloten met een winst van 1 miljoen euro. In 2012 was dat nog een verlies van 27 miljoen euro. Algemeen directeur Martin Gauss is verantwoordelijk voor de snelle ommezwaai.

De Letse regering stond op het punt om airBaltic op te heffen toen u in oktober 2011 werd aangesteld als topman. Inmiddels schrijft airBaltic weer zwarte cijfers. Klopt het dat u nu bezig bent met een beursgang?

“Dat is te voorbarig gesteld. We zijn weer winstgevend en dus interessant voor investeerders. De Letse overheid is voor 99 procent eigenaar van airBaltic en wil er graag een private aandeelhouder bij hebben. Wij willen graag doorgroeien. Een beursgang kan een oplossing zijn. We gaan die mogelijkheid bestuderen, maar er zijn nog geen voorbereidingen getroffen.”

Letland is een kleine markt. Hoe gaat u die groeiambities realiseren?

“We zijn sterk op bestemmingen in de regio rond de Baltische Zee. De bedoeling is dat we naast Riga andere bases openen. Dat hebben we in het verleden ook gedaan in Tallinn en Vilnius, maar daar zat geen strategisch plan achter. Ik denk dat we het dit keer tot een succes kunnen maken als we het slim aanpakken.”

Etihad Airways wordt genoemd als mogelijke strategische partner van airBaltic. Praat u met hen hierover?

“Nee. We hebben een codeshare-samenwerking met Etihad Airways. Die heeft vier maanden gelopen, van december tot en met maart, toen we tijdelijk moesten stoppen met Riga-Abu Dhabi, omdat we niet genoeg vliegtuigen beschikbaar hadden. Ik ben zeer tevreden over de resultaten en het ziet ernaar uit dat die nog beter zullen zijn zodra we de route hervatten. Letland is een klein land en we hebben niet met alle landen een bilaterale overeenkomst. Daardoor moesten sommige doorverbindingen vanaf Abu Dhabi op Etihad-tickets worden uitgeven. We gaan in september weer van Riga naar Abu Dhabi vliegen. De bedoeling is dat we de vluchten het hele jaar door gaan aanbieden. De benodigde bilaterale deals met onder andere Indonesië en Maleisië zullen dan zijn afgesloten. De codeshare-samenwerking levert ons dan dus nog meer op.”

In 2011 kondigde de Europese Commissie aan een onderzoek te starten naar de staatssteun die airBaltic heeft ontvangen als onderdeel van de herstructurering. Wat is de status van dat onderzoek?

“Er is geen formeel proces voor dit soort onderzoeken, dus er is ook geen termijn bekend waarop de Europese Commissie een uitspraak zal doen. Ik heb alle vertrouwen in de uitkomst. De investeringen die de overheid heeft gedaan in airBaltic, zouden op dezelfde wijze hebben plaatsgevonden als het door een private partij was gedaan.”

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

25/03/2020

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113…

Farnborough geannuleerd

Farnborough geannuleerd

24/03/2020

De Farnborough Airshow 2020 gaat niet door in verband met de corona-pandemie. De organisatie zegt ‘met grote spijt’ het evenement, gepland voor 20 tot 24 juli nabij Londen, te hebben…

Corona-akkoord Transavia

Corona-akkoord Transavia

23/03/2020

Het grond- en cabinepersoneel van Transavia heeft ingestemd met het ‘corona-akkoord’ dat vakbond FNV met de directie heeft gesloten. Het personeel had ook weinig keus: Transavia vliegt vanaf heden noodgedwongen…