Home / Luchtvaart / Air Italy uit de lucht

Air Italy uit de lucht

Air Italy uit de lucht

Air Italy is bankroet. Alle vluchten zijn deze week stopgezet. Het is een gevoelige klap voor Qatar Airways, dat 49 procent van de aandelen bezat. Alitalia daarentegen lijkt er wel bij te varen als enig overgebleven Italiaanse carrier.

Air Italy, gevestigd op het eiland Sardinië was een kort leven beschoren – opgericht op 1 maart 2018. In de eerste twee jaar werd er geen winst gemaakt. Qatar Airways calculeerde dit in als aanloopverlies, maar de andere aandeelhouder, het Italiaanse Alisarda, dacht daar anders over.

Alisarda achtte de airline niet langer levensvatbaar en trok deze week de stekker eruit. Een van de factoren die Air Italy parten speelde was het verplicht aan de grond houden van de Boeing 737 MAX, sinds maart 2019. Air Italy had weliswaar slechts drie MAX-toestellen, maar dat was wel een kwart van de vloot. Dat kon de verlieslijdende maatschappij er niet bij hebben.

Flag carrier
Qatar Airways had steeds de stille hoop dat Alitalia, dat al decennia door de Italiaanse staat in leven wordt gehouden en sinds mei 2017 onder curatele staat, eindelijk echt failliet zou gaan. Air Italy zou dan de plaats als flag carrier kunnen overnemen. Maar dat is niet gebeurd: achtereenvolgende regeringen, van verschillende signatuur, bleven de afgelopen drie jaar Alitalia steunen met leningen.

Qatar Airways zegt in een verklaring vanuit Doha de ondergang van Air Italy te betreuren: “We hebben de afgelopen jaren steeds geloofd in de potentie van Air Italy. De airline had verder kunnen groeien en veel werkgelegenheid kunnen creëren.” Qatar Airways had ook graag een meerderheidsbelang willen nemen in Air Italy, maar een airline van buiten de EU mag maximaal 49 procent van de aandelen van een EU-airline bezitten.

Qatar Airways is niet de eerste Golf-carrier die zich verkijkt op de Italiaanse markt. Etihad Airways, uit Abu Dhabi, nam in 2014 een belang in Alitalia, eveneens 49 procent. Het liep uit op een groot fiasco – de geplande winst bleef uit. Etihad trok zich na drie jaar terug en leed in totaal een verlies van rond de twee miljard dollar op Alitalia.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer quarantaineplicht in UK

Weer quarantaineplicht in UK

14/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk voert vanaf zaterdag 15 augustus opnieuw een verplichte zelfquarantaine van twee weken in voor reizigers uit enkele landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Omgekeerd zal dat niet gelden….

Nieuwe forenzenkaart bij NS

Nieuwe forenzenkaart bij NS

14/08/2020

NS heeft vrijdag bekendgemaakt na de zomer te komen met een abonnement voor forenzen die deels thuis blijven werken. Het spoorbedrijf speelt zo in op de “enorme” neergang van het…

KLM naar Poznań in Polen

KLM naar Poznań in Polen

13/08/2020

KLM opent op 25 oktober een nieuwe, dagelijkse route naar de stad Poznań. Het is de vijfde bestemming in Polen, na Warschau, Krakau, Gdańsk en Wrocław. Met Poznań, 300 kilometer…

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

13/08/2020

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland. De GGD Kennemerland verzorgt…