Home / Luchtvaart / Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

De Indiase regering wil haar meerderheidsbelang in het verlieslijdende Air India verkopen. De staatscarrier moet in de plannen eerst worden opgesplitst in vier delen.

Air India zit opgezadeld met een enorme schuldenlast van omgerekend 7,8 miljard dollar. Het lukt de airline ook al jaren niet om winst te maken. In 2014 sloot Air India zich aan bij Star Alliance, maar het leidde niet tot de gehoopte ommekeer.

De regering van premier Narendra Modi heeft er genoeg van en wil Air India privatiseren. Zowel binnen- als buitenlandse investeerders kunnen een belang nemen. Voor niet-Indiase geldschieters is er wel een maximum aan een belang gesteld van 49 procent.

Air India wordt opgedeeld in vier aparte ondernemingen, om de verkoop te vergemakkelijken. Het vliegbedrijf bestaande uit de main carrier Air India en prijsvechter Air India Express moet als een geheel de deur uit gaan. De andere drie onderdelen zijn: de kleine binnenlandse carrier Alliance Air, het onderhoudsbedrijf en de grondafhandeling. De regering in New Delhi wil het hele proces eind van dit jaar hebben afgerond.

De twee grootste concurrenten van Air India, IndiGo en Jet Airways, zijn beide in private handen. Het zijn ook de marktleiders in India. Of IndiGo en Jet (de partner van KLM en Air France) zullen meebieden op delen van Air India is nog onbekend.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Taiwan van de kaart

Taiwan van de kaart

18/06/2018

China eist dat bedrijven Taiwan voortaan als deel van de Volksrepubliek aanduiden. Singapore Airlines heeft daar gehoor aan gegeven, KLM (nog) niet. In een reactie roept Taiwan haar inwoners op…

Nieuwe stakingen Air France

Nieuwe stakingen Air France

11/06/2018

Bonden bij Air France hebben vier nieuwe stakingen afgekondigd, eind deze maand, om loonsverhoging af te dwingen. Het personeel van de airline staakte dit jaar tot nu toe op vijftien…

EU 261 geldt ook buiten EU

EU 261 geldt ook buiten EU

09/06/2018

Reizigers die bij een overstap buiten de Europese Unie te maken krijgen met vertraging of annulering hebben ook recht op compensatie uit regelgeving EU 261. Dit heeft het Europese Hof…