Home / Luchtvaart / Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

Air India in de verkoop

De Indiase regering wil haar meerderheidsbelang in het verlieslijdende Air India verkopen. De staatscarrier moet in de plannen eerst worden opgesplitst in vier delen.

Air India zit opgezadeld met een enorme schuldenlast van omgerekend 7,8 miljard dollar. Het lukt de airline ook al jaren niet om winst te maken. In 2014 sloot Air India zich aan bij Star Alliance, maar het leidde niet tot de gehoopte ommekeer.

De regering van premier Narendra Modi heeft er genoeg van en wil Air India privatiseren. Zowel binnen- als buitenlandse investeerders kunnen een belang nemen. Voor niet-Indiase geldschieters is er wel een maximum aan een belang gesteld van 49 procent.

Air India wordt opgedeeld in vier aparte ondernemingen, om de verkoop te vergemakkelijken. Het vliegbedrijf bestaande uit de main carrier Air India en prijsvechter Air India Express moet als een geheel de deur uit gaan. De andere drie onderdelen zijn: de kleine binnenlandse carrier Alliance Air, het onderhoudsbedrijf en de grondafhandeling. De regering in New Delhi wil het hele proces eind van dit jaar hebben afgerond.

De twee grootste concurrenten van Air India, IndiGo en Jet Airways, zijn beide in private handen. Het zijn ook de marktleiders in India. Of IndiGo en Jet (de partner van KLM en Air France) zullen meebieden op delen van Air India is nog onbekend.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM gaat codesharen met Widerøe

KLM gaat codesharen met Widerøe

21/02/2018

KLM en de Noorse luchtvaartmaatschappij Widerøe zijn sinds woensdag codeshare-partners. Op de Widerøe-vluchten in Noorwegen wordt nu ook de KL-code toegevoegd. Hierdoor kunnen KLM-passagiers van over de hele wereld overstappen…

Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…