Home / Luchtvaart / Air France: weer minder passagiers, KLM stijgt

Air France: weer minder passagiers, KLM stijgt

Air France: weer minder passagiers, KLM stijgt

Air France heeft afgelopen maand opnieuw minder passagiers vervoerd, 3,4 procent, in vergelijking met september 2015. KLM groeide weer, met 3,5 procent.

Het is een tendens die zich het hele jaar al aftekent: een wegzakkend Air France en een stijgende KLM. Voor de eerste negen maanden komt Air France nu uit op een terugloop van 2,1 procent, van 38,3 miljoen passagiers naar 37,5 miljoen. KLM zit 6,1 procent in de plus, van 21,6 miljoen naar 22,9 miljoen passagiers.

Transavia is percentueel de grootste groeier in de groep; vorige maand vervoerde de prijsvechter – de Nederlandse en de Franse tak samen – 25 procent meer passagiers en kwam uit op 1,4 miljoen. Voor het jaar tot nu toe steeg Transavia met 20,9 procent.

De aanhoudende ongelijkheid in groei tussen Air France en KLM leidt intern tot problemen in de Frans-Nederlandse holding. De disbalans is volgens sommige groepen onder het personeel bij Air France terug te herleiden tot ‘het bevoordelen’ van KLM, met betere vliegtuigen (de Dreamliner onder andere) dan Air France en betere routes.

De topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, die in juli aantrad ontkent deze ‘bevoordeling’ ten stelligste. Janaillac heeft onlangs een nieuw intern project gelanceerd onder de naam Trust Together. De CEO van KLM, Pieter Elbers zei vorige week echter dat het meer in evenwicht brengen van de ‘productiebalans’ in het nieuwe project wel degelijk een thema is. Volgens Elbers is de productie een ‘complexe materie’. Wat hij daarmee bedoelde legde de CEO niet nader uit.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Van Aelst blijft aan bij Okura

Van Aelst blijft aan bij Okura

07/07/2020

Marcel van Aelst (72) is de nieuwe chairman van de Okura Nikko Hotel Management Company, de hoogste functie ooit voor een niet-Japanner in het bedrijf. In een interview met Zakenreis…

Opstart zakenreis? VCK helpt

Opstart zakenreis? VCK helpt

07/07/2020

VCK Travel heeft een white paper gepubliceerd, bestemd voor bedrijven, om hun zakenreizen post-corona weer op te starten. Het zakenreisbureau gaat in op vragen over ‘het nieuwe normaal’, zoals reisbeleid,…

Engelse grens open op 10 juli

Engelse grens open op 10 juli

06/07/2020

Reizigers uit zestig landen en gebieden, waaronder Nederland, zijn vanaf 10 juli weer welkom in Engeland – niet te verwarren met het Verenigd Koninkrijk – zonder in quarantaine te hoeven…