Home / Luchtvaart / Air France-KLM vrijwel plat

Air France-KLM vrijwel plat

Air France-KLM vrijwel plat

Het netwerk van KLM en Air France ligt vrijwel geheel plat, als gevolg van het coronavirus. Het grootste deel van de vloot staat aan de grond, zo heeft de Frans-Nederlandse combinatie maandagochtend bekendgemaakt in een winstwaarschuwing.

Het aantal landen dat de grenzen heeft gesloten voor vliegverkeer uit Europa groeide de afgelopen dagen snel. De vraag naar tickets is volledig ingestort, terwijl het aantal annuleringen omgekeerd evenredig is gestegen.

De airlinegroep schat nu dat er 70 tot 90 procent minder stoelen zijn verkocht. Dit betekent dat vrijwel de gehele vloot aan de grond blijft. Op deze manier kan het bedrijf in elk geval de variabele kosten, zoals brandstof, drukken.

Hoewel Air France-KLM in financieel opzicht een Frans bedrijf is, zijn sommige zaken altijd gescheiden gebleven tussen Nederland en Frankrijk, zoals het arbeidsrecht. Zo is KLM verantwoordelijk voor de contracten van de eigen medewerkers.

Afgelopen zaterdag maakte de airline al een ontslaggolf bekend, van 1.500 tot 2.000 medewerkers. Voor 28.000 andere personeelsleden wil KLM werktijdverkorting aangevraagd, voor 30 procent van hun tijd, bij het UWV.

Dat was zaterdag – intussen is de situatie al weer slechter geworden. Het ophoesten van 70 procent van de salarissen, terwijl er geen inkomsten tegenover staan, zal voor KLM vrijwel onmogelijk zijn en dus zal de staat (UWV) zeer waarschijnlijk nog meer steun moeten geven. KLM is een van de grootste private werkgevers van Nederland.

Zowel de Franse als de Nederlandse regering hebben de afgelopen dagen verzekerd dat ze Air France en KLM zullen helpen om de coronacrisis te overleven.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…