Home / Luchtvaart / Air France-KLM vrijwel plat

Air France-KLM vrijwel plat

Air France-KLM vrijwel plat

Het netwerk van KLM en Air France ligt vrijwel geheel plat, als gevolg van het coronavirus. Het grootste deel van de vloot staat aan de grond, zo heeft de Frans-Nederlandse combinatie maandagochtend bekendgemaakt in een winstwaarschuwing.

Het aantal landen dat de grenzen heeft gesloten voor vliegverkeer uit Europa groeide de afgelopen dagen snel. De vraag naar tickets is volledig ingestort, terwijl het aantal annuleringen omgekeerd evenredig is gestegen.

De airlinegroep schat nu dat er 70 tot 90 procent minder stoelen zijn verkocht. Dit betekent dat vrijwel de gehele vloot aan de grond blijft. Op deze manier kan het bedrijf in elk geval de variabele kosten, zoals brandstof, drukken.

Hoewel Air France-KLM in financieel opzicht een Frans bedrijf is, zijn sommige zaken altijd gescheiden gebleven tussen Nederland en Frankrijk, zoals het arbeidsrecht. Zo is KLM verantwoordelijk voor de contracten van de eigen medewerkers.

Afgelopen zaterdag maakte de airline al een ontslaggolf bekend, van 1.500 tot 2.000 medewerkers. Voor 28.000 andere personeelsleden wil KLM werktijdverkorting aangevraagd, voor 30 procent van hun tijd, bij het UWV.

Dat was zaterdag – intussen is de situatie al weer slechter geworden. Het ophoesten van 70 procent van de salarissen, terwijl er geen inkomsten tegenover staan, zal voor KLM vrijwel onmogelijk zijn en dus zal de staat (UWV) zeer waarschijnlijk nog meer steun moeten geven. KLM is een van de grootste private werkgevers van Nederland.

Zowel de Franse als de Nederlandse regering hebben de afgelopen dagen verzekerd dat ze Air France en KLM zullen helpen om de coronacrisis te overleven.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…