Home / Luchtvaart / Air France-KLM vrijwel plat

Air France-KLM vrijwel plat

Air France-KLM vrijwel plat

Het netwerk van KLM en Air France ligt vrijwel geheel plat, als gevolg van het coronavirus. Het grootste deel van de vloot staat aan de grond, zo heeft de Frans-Nederlandse combinatie maandagochtend bekendgemaakt in een winstwaarschuwing.

Het aantal landen dat de grenzen heeft gesloten voor vliegverkeer uit Europa groeide de afgelopen dagen snel. De vraag naar tickets is volledig ingestort, terwijl het aantal annuleringen omgekeerd evenredig is gestegen.

De airlinegroep schat nu dat er 70 tot 90 procent minder stoelen zijn verkocht. Dit betekent dat vrijwel de gehele vloot aan de grond blijft. Op deze manier kan het bedrijf in elk geval de variabele kosten, zoals brandstof, drukken.

Hoewel Air France-KLM in financieel opzicht een Frans bedrijf is, zijn sommige zaken altijd gescheiden gebleven tussen Nederland en Frankrijk, zoals het arbeidsrecht. Zo is KLM verantwoordelijk voor de contracten van de eigen medewerkers.

Afgelopen zaterdag maakte de airline al een ontslaggolf bekend, van 1.500 tot 2.000 medewerkers. Voor 28.000 andere personeelsleden wil KLM werktijdverkorting aangevraagd, voor 30 procent van hun tijd, bij het UWV.

Dat was zaterdag – intussen is de situatie al weer slechter geworden. Het ophoesten van 70 procent van de salarissen, terwijl er geen inkomsten tegenover staan, zal voor KLM vrijwel onmogelijk zijn en dus zal de staat (UWV) zeer waarschijnlijk nog meer steun moeten geven. KLM is een van de grootste private werkgevers van Nederland.

Zowel de Franse als de Nederlandse regering hebben de afgelopen dagen verzekerd dat ze Air France en KLM zullen helpen om de coronacrisis te overleven.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…