Home / Luchtvaart / Air France-KLM: verlies eerste kwartaal loopt op

Air France-KLM: verlies eerste kwartaal loopt op

Air France-KLM: verlies eerste kwartaal loopt op

De cijfers van Air France-KLM zijn in het eerste kwartaal van 2017 verslechterd ten opzichte van vorig jaar. Het operationele verlies steeg naar 143 miljoen euro (was 99 miljoen). Ook bij KLM was er teruggang.

Dit blijkt uit de presentatie van de kwartaalcijfers, vandaag in Parijs. Het aantal passagiers voor de groep groeide wel in Q1, met 5,2 procent naar 20,9 miljoen. Ook de omzet ging omhoog: van 5,6 miljard naar 5,7 miljard euro. Maar dit alles vertaalde zich niet in betere financiële cijfers, integendeel, er was teruggang. Het nettoverlies van vorig jaar van de Frans-Nederlandse combine liep op van 155 miljoen naar 216 miljoen.

Een uitsplitsing voor Air France en KLM is voor dit cijfer niet gegeven. Bij de operationele winst is dat wel duidelijk: Air France scoorde 123 miljoen euro in de min (een verslechtering van 37 miljoen) en KLM had een negatief operationeel resultaat van 17 miljoen (was min 7 miljoen in 2016).

Het eerste kwartaal van het jaar is bij veel airlines doorgaans het zwakste. Air France-KLM maakte het verlies in Q1 in 2016 goed en eindigde voor de twaalf maanden op een nettowinst van 792 miljoen euro.

Financieel directeur Frédéric Gagey bleef vandaag in een toelichting voorzichtig over de rest van het jaar. De vooruitzichten zijn onzeker, door geopolitieke spanningen en de daarmee samenhangende prijs van de olie, zei hij. Gagey gaat voorshands uit van een lichte daling van de nettowinst over heel 2017 voor Air France-KLM .

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…