Home / Luchtvaart / Air France-KLM schrapt Alitalia uit samenwerking

Air France-KLM schrapt Alitalia uit samenwerking

Air France-KLM schrapt Alitalia uit samenwerking

Air France-KLM houdt er rekening meer dat Alitalia binnenkort geen partner meer zal zijn. Dit bevestigt de CEO van KLM, Pieter Elbers, tegenover Zakenreis in Parijs. In de plannen voor een nieuwe grote transatlantische jv komt Alitalia niet meer voor

“We hebben Alitalia nog niet helemaal geschrapt, maar er zijn veel onzekerheden rondom Alitalia. Met Etihad als aandeelhouder hadden ze eerder ook al andere wensen dan de onze,” zegt Elbers.

“We houden ruimte om de verschillende varianten waarin Alitalia er in 2018 uit zal zien te accommoderen. Het bedrijf wordt gerund door bewindvoerders en door hen zullen er keuzes worden gemaakt hoe het bedrijf eruit komt te zien.”

Alitalia is al jaren zwaar verliesgevend en nu in feite failliet. Bewindvoerders hebben tot het eind van het jaar de mogelijkheid om de carrier te verkopen en wat er daarna gebeurd is onduidelijk.

Air France-KLM heeft in het overzicht van de samenvoeging van de twee joint transatlantische joint ventures Alitalia alvast geschrapt. Gesproken wordt over ‘drie partijen’: Delta, Air France-KLM en Virgin.

De situatie rond Alitalia zit nu in de fase van bieders. De inschrijving sluit op 2 oktober. Inmiddels heeft Ryanair zich gemeld als een van de gegadigden. Als de Ierse prijsvechter inderdaad de nieuwe eigenaar zou worden komt er een grote shake-out van het hele bedrijf en de routes. “Wat gaat er dan met de long haul van Alitalia gebeuren,” vraagt Elbers zich af.

Een mogelijkheid lijkt ook nog dat de Italiaanse carrier definitief failliet gaat en andere Europese airlines de gaten zullen opvullen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…

Eurostar van start

Eurostar van start

20/02/2018

De eerste Eurostar vanuit Londen is vanmiddag gearriveerd op Amsterdam Centraal. Eurostar en partner NS spreken over ‘een inwijdingsreis’. In april gaat de trein regulier tijden, twee keer per dag….

Staking kost Transavia 5 mln

Staking kost Transavia 5 mln

20/02/2018

De kosten voor de pilotenstaking van gisteren kunnen voor Transavia oplopen tot vijf miljoen euro. Dit blijkt uit een berekening van claimbureau Aviclaim. Het aantal gedupeerde passagiers was 12.000. Zij…