Home / Luchtvaart / Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM publiceerde vandaag financiële cijfers, zonder de gebruikelijke persconferentie. Het besluit om de media te mijden kwam op een laat moment en van het hoogste niveau. KLM lijkt daar geen stem in te hebben gehad.

Sinds het ontstaan van Air France-KLM, in mei 2004, waren er gewoonlijk twee momenten: de jaarcijfers en de halfjaarcijfers, waarop de top van de holding en de CEO’s van beide airlines in Parijs een uitgebreide toelichting gaven aan de media.

Sinds de komst van Ben Smith als groeps-CEO, in september 2018, is alles anders. Smith is geen voorstander van al te veel openheid en heeft vanaf het begin de pers geschuwd. Hij gaf slechts enkele interviews, waaronder aan Zakenreis.

Eiffeltoren
Het buiten de deur houden van de media bij de resultaten is de volgende stap. In de jaren hiervoor gaf het bedrijf in Parijs altijd een uitgebreide presentatie van de halfjaarcijfers, met een financieel overzicht, de plannen voor de toekomst, et cetera. De laatste jaren gebeurde dit op een vaste locatie, in het Pullman Hotel, vlakbij de Eiffeltoren.

De Results presentation First Half 2019 was ook nu al gereed, 34 pagina’s lang, inclusief een aangekondigde Q&A-sessie. Maar het bleef dit keer alleen bij een papieren presentatie, die vanmorgen samen met een persbericht werd gepubliceerd. Air France-KLM benadrukt dat het document wel is gebruikt om analisten, tijdens een conference call, bij te praten.

Het besluit om de persconferentie te schrappen is naar verluidt niet genomen door de Group CEO Committee, waarin Smith, de CEO’s van KLM en Air France (Pieter Elbers en Anne Rigail) en de CFO van de holding, Frédéric Gagey, zitting hebben.

Dit betekent dat Smith de beslissing zelf heeft genomen. De woordvoering van Air France-KLM liet eerder weten dat er in november een ingelaste persbijeenkomst zal komen over de nieuwe strategie van de onderneming, die Smith dan zal ontvouwen. Ook de eerstvolgende presentatie van de jaarcijfers, in februari 2020, staat gepland in aanwezigheid van de media.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…