Home / Luchtvaart / Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM publiceerde vandaag financiële cijfers, zonder de gebruikelijke persconferentie. Het besluit om de media te mijden kwam op een laat moment en van het hoogste niveau. KLM lijkt daar geen stem in te hebben gehad.

Sinds het ontstaan van Air France-KLM, in mei 2004, waren er gewoonlijk twee momenten: de jaarcijfers en de halfjaarcijfers, waarop de top van de holding en de CEO’s van beide airlines in Parijs een uitgebreide toelichting gaven aan de media.

Sinds de komst van Ben Smith als groeps-CEO, in september 2018, is alles anders. Smith is geen voorstander van al te veel openheid en heeft vanaf het begin de pers geschuwd. Hij gaf slechts enkele interviews, waaronder aan Zakenreis.

Eiffeltoren
Het buiten de deur houden van de media bij de resultaten is de volgende stap. In de jaren hiervoor gaf het bedrijf in Parijs altijd een uitgebreide presentatie van de halfjaarcijfers, met een financieel overzicht, de plannen voor de toekomst, et cetera. De laatste jaren gebeurde dit op een vaste locatie, in het Pullman Hotel, vlakbij de Eiffeltoren.

De Results presentation First Half 2019 was ook nu al gereed, 34 pagina’s lang, inclusief een aangekondigde Q&A-sessie. Maar het bleef dit keer alleen bij een papieren presentatie, die vanmorgen samen met een persbericht werd gepubliceerd. Air France-KLM benadrukt dat het document wel is gebruikt om analisten, tijdens een conference call, bij te praten.

Het besluit om de persconferentie te schrappen is naar verluidt niet genomen door de Group CEO Committee, waarin Smith, de CEO’s van KLM en Air France (Pieter Elbers en Anne Rigail) en de CFO van de holding, Frédéric Gagey, zitting hebben.

Dit betekent dat Smith de beslissing zelf heeft genomen. De woordvoering van Air France-KLM liet eerder weten dat er in november een ingelaste persbijeenkomst zal komen over de nieuwe strategie van de onderneming, die Smith dan zal ontvouwen. Ook de eerstvolgende presentatie van de jaarcijfers, in februari 2020, staat gepland in aanwezigheid van de media.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…

GBT steunt UNICEF

GBT steunt UNICEF

07/08/2019

American Express Global Business Travel (GBT) is samenwerking aangegaan met UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijd Responsible Business-programma. GBT heeft in…

BCD Travel koopt TMC in VS

BCD Travel koopt TMC in VS

05/08/2019

BCD Travel heeft een van de grootste TMC’s in Noord-Amerika, de Adelman Travel Group, overgenomen. Adelman is een full-service zakenreisbureau in Milwaukee, Wisconsin. “Onze financiële kracht biedt ons de mogelijkheid…