Home / Luchtvaart / Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM mijdt media

Air France-KLM publiceerde vandaag financiële cijfers, zonder de gebruikelijke persconferentie. Het besluit om de media te mijden kwam op een laat moment en van het hoogste niveau. KLM lijkt daar geen stem in te hebben gehad.

Sinds het ontstaan van Air France-KLM, in mei 2004, waren er gewoonlijk twee momenten: de jaarcijfers en de halfjaarcijfers, waarop de top van de holding en de CEO’s van beide airlines in Parijs een uitgebreide toelichting gaven aan de media.

Sinds de komst van Ben Smith als groeps-CEO, in september 2018, is alles anders. Smith is geen voorstander van al te veel openheid en heeft vanaf het begin de pers geschuwd. Hij gaf slechts enkele interviews, waaronder aan Zakenreis.

Eiffeltoren
Het buiten de deur houden van de media bij de resultaten is de volgende stap. In de jaren hiervoor gaf het bedrijf in Parijs altijd een uitgebreide presentatie van de halfjaarcijfers, met een financieel overzicht, de plannen voor de toekomst, et cetera. De laatste jaren gebeurde dit op een vaste locatie, in het Pullman Hotel, vlakbij de Eiffeltoren.

De Results presentation First Half 2019 was ook nu al gereed, 34 pagina’s lang, inclusief een aangekondigde Q&A-sessie. Maar het bleef dit keer alleen bij een papieren presentatie, die vanmorgen samen met een persbericht werd gepubliceerd. Air France-KLM benadrukt dat het document wel is gebruikt om analisten, tijdens een conference call, bij te praten.

Het besluit om de persconferentie te schrappen is naar verluidt niet genomen door de Group CEO Committee, waarin Smith, de CEO’s van KLM en Air France (Pieter Elbers en Anne Rigail) en de CFO van de holding, Frédéric Gagey, zitting hebben.

Dit betekent dat Smith de beslissing zelf heeft genomen. De woordvoering van Air France-KLM liet eerder weten dat er in november een ingelaste persbijeenkomst zal komen over de nieuwe strategie van de onderneming, die Smith dan zal ontvouwen. Ook de eerstvolgende presentatie van de jaarcijfers, in februari 2020, staat gepland in aanwezigheid van de media.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Hertz in VS en Canada failliet

Hertz in VS en Canada failliet

25/05/2020

Hertz heeft Chapter 11 aangevraagd in de VS en Canada. Dit betekent dat het autoverhuurbedrijf technisch failliet is, maar via reorganisaties kans krijgt op een doorstart. De branches in Europa…

Feel Safe at NH Hotels

Feel Safe at NH Hotels

22/05/2020

De NH Hotel Group is met een plan gekomen dat inspeelt op de ‘nieuwe behoeften’ in tijden van de huidige gezondheidscrisis, onder de noemer Feel Safe at NH. Het bedrijf…

NS verwacht grote neergang

NS verwacht grote neergang

22/05/2020

De corona-crisis zal nog heel lang een ‘negatieve impact’ hebben op NS, zo heeft het bedrijf vrijdag in een online sessie gezegd. NS verwacht 4,7 miljard aan inkomstenderving over een…

Staatsbelang in Lufthansa

Staatsbelang in Lufthansa

21/05/2020

De Duitse staat krijgt een belang van 20 tot 25 procent in de Lufthansa Group, als onderdeel van een reddingsplan, ter waarde van 9 miljard euro. Lufthansa zegt donderdag dat…