Home / Luchtvaart / Air France-KLM lijdt een verlies van 7,1 miljard euro

Air France-KLM lijdt een verlies van 7,1 miljard euro

Air France-KLM lijdt een verlies van 7,1 miljard euro

Air France-KLM heeft donderdag over 2020 een nettoverlies bekendgemaakt van 7,1 miljard euro. Het aantal passagiers daalde met 67 procent naar 34 miljoen. Het bedrijf overleeft momenteel dankzij steunpakketten van de Franse en Nederlandse regeringen.

Alle parameters sloegen vorig jaar uit naar diep rood: de omzet van 11,1 miljard was 59 procent minder dan een jaar eerder (27,2 miljard), terwijl de schuld meer dan verdubbelde, van 4,9 miljard euro naar 11 miljard euro. De onderneming had aan het eind van 2020 een kasreserve van 9,8 miljard euro, dankzij de zachte leningen uit Parijs (7 miljard euro) en Den Haag (3,4 miljard euro).

Slechtste jaar ooit
Vorig jaar was veruit het slechtste voor Air France-KLM, sinds het ontstaan van het fusiebedrijf in 2004. Tijdens de financiële crisis van 2009/10 leed de onderneming ook fors verlies, maar de 1,56 miljard in de min uit dat (gebroken) boekjaar, was peanuts in vergelijking met 2020.

Over 2019 had Air France-KLM nog een winst gemaakt van 290 miljoen euro. Dat was niet veel, in vergelijking met concurrenten, maar er heerste optimisme in de boardroom van CEO Ben Smith: de omzet en het aantal vervoerde passagiers waren wel gestegen.

Corona was bij de bekendmaking van die cijfers op 20 februari 2020 al een bestaand fenomeen, maar leek zich te beperken tot China. Smith schatte dat de negatieve impact van het virus voor het bedrijf zou uitkomen tussen de 150 miljoen en 200 miljoen euro.

In 2020 vond de presentatie van de cijfers en de aansluitende persconferentie live plaats in Parijs. Dit jaar stuurde het bedrijf de resultaten per mail en was er een conference call voor de media: ‘ouderwets’ inbellen en luisteren in plaats van een videokanaal.

Zwaarste crisis ooit
Ben Smith of wie dan ook kon in februari 2020 bevroeden op welke schaal corona wereldwijd zou huishouden en hoe snel het kon gaan. Een maand later tekende het drama zich wel duidelijk af en moesten alle cijfers, bij de Frans-Nederlandse onderneming en branchegenoten, worden bijgesteld en positieve outlooks geschrapt.

Donderdag zei de CEO over het rampjaar: “2020 testte de Air France-KLM Group met de zwaarste crisis die de luchtvaart-industrie ooit heeft meegemaakt. Dankzij de staatssteun in Frankrijk en Nederland wisten we onze kosten te drukken, onze cash te beschermen en konden we een grote reorganisatie in gang zetten.”

Air France-KLM verwacht dat het eerste kwartaal van 2021 nog slechter zal zijn dan Q4 van 2020, omdat de lockdowns en reisbeperkingen wereldwijd op het hoogste niveau van deze crisis zitten. Ben Smith heeft al zijn hoop gevestigd op de vaccinatieprogramma’s die nu in veel landen aan de gang zijn. “We verwachten een stijging van de vraag zodra de vaccinaties op grote schaal worden uitgevoerd en de grenzen weer opengaan. Air France-KLM zal zich in een positie bevinden om gebruik te maken van alle mogelijkheden zodra de industrie zich herstelt.”

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
6,9 mld euro verlies voor IAG

6,9 mld euro verlies voor IAG

27/02/2021

De International Airlines Group, met BA en Iberia, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 6,9 miljard euro, vergelijkbaar met dat van concurrent Air France-KLM. De terugval van IAG (British…

Accor: het licht blijft aan

Accor: het licht blijft aan

26/02/2021

Accor heeft vorig jaar een verlies geleden van bijna twee miljard euro, maar topman Bazin benadrukt dat de meeste hotels van de keten nog open zijn, ‘het licht is aan.’…

Jaarverlies NS 2,58 mld euro 

Jaarverlies NS 2,58 mld euro 

25/02/2021

NS heeft in 2020 door de coronacrisis een verlies geleden van 2,58 miljard euro, zo is donderdag bekendgemaakt. De Nederlandse en Britse regeringen hielden het bedrijf in het spoor, met…

Nieuwe Embraer voor KLM

Nieuwe Embraer voor KLM

25/02/2021

De eerste Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper is donderdag aangekomen op Schiphol. Dit type toestel – zuiniger dan zijn voorgangers – wordt ondanks de coronacrisis per 1 maart opgenomen in…

Capuano CEO van Marriott

Capuano CEO van Marriott

24/02/2021

De commissarissen van Marriott hebben Tony Capuano benoemd tot CEO, als opvolger van de vorige week overleden Arne Sorenson. Capuano was meteen al aangesteld als plaatsvervanger. Capuano (55) is sinds…