Home / Luchtvaart / Air France-KLM kijkt met Delta naar positie Alitalia

Air France-KLM kijkt met Delta naar positie Alitalia

Air France-KLM kijkt met Delta naar positie Alitalia

Air France-KLM kijkt met met Delta alsnog naar de positie van Alitalia om vertrek van de failliete carrier uit SkyTeam te voorkomen. Dit heeft topman Jean-Marc Janaillac vandaag gezegd in Parijs.

Janaillac blijft bij zijn eerder ingenomen standpunt dat Air France-KLM geen bod zal uitbrengen op Alitalia en wilde verder weinig details geven over wat zijn onderneming van plan is.

Grote vrees in Parijs is dat concurrent Lufthansa er met de Italiaanse buit vandoor gaat. ‘Wij zijn geen kandidaat voor overname. Maar het risico bestaat dat Alitalia SkyTeam zal verlaten en de transatlantische joint venture met Delta Air Lines opzegt. We kijken daarom naar opties zonder dat Air France-KLM de koper wordt,’ aldus Janaillac.

Krediet
De topman liet de afgelopen weken steeds weten dat zijn onderneming niet in de race was om de failliete Italiaanse carrier over te nemen. Alitalia opereert momenteel dankzij een krediet van de Italiaanse overheid, in april loopt de biedingstermijn voor een nieuwe eigenaar af.

Welke strategie Air France-KLM wil hanteren om te voorkomen dat Lufthansa de nieuwe eigenaar wordt, zonder zelf een bod uit te brengen is niet duidelijk. Delta Air Lines, voor tien procent eigenaar van Air France-KLM, speelt mogelijk een sleutelrol. Een optie zou kunnen zijn een consortium op te richten met in meerderheid Italiaanse investeerders en een minderheid van Delta.

Janaillac wond er vandaag geen doekjes om dat de Italiaanse markt (met name in Noord-Italië) van groot belang is voor Air France-KLM.

Etihad
Air France-KLM was jarenlang aandeelhouder in Alitalia en had in 2014 de mogelijkheid een meerderheidsbelang te verwerven in de Italiaanse branchegenoot, maar achtte het risico toen te groot. Die inschatting bleek te kloppen.

Concurrent Etihad investeerde wel in Alitalia en kreeg een belang van 49 procent. De missie van de Arabische carrier liep uit op een faliekante mislukking, met een miljardenverlies. In mei 2017 trok Etihad zich terug, waarna Alitalia meteen failliet ging.

De carrier is sindsdien onder curatele gesteld en wordt geleid door drie Italiaanse bewindvoerders. De vliegoperatie is min of meer normaal. De zoektocht naar een nieuwe eigenaar had aanvankelijk eind 2017 moeten zijn voltooid, maar kreeg een verlenging tot april 2018. Nieuw uitstel is niet ondenkbaar.

Verscheidene gegadigden hebben zich gemeld, waaronder Ryanair en Lufthansa. De Duitse carrier zou bereid zijn 500 miljoen euro te betalen voor Alitalia en een grote reorganisatie willen doorvoeren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…

Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…