Home / Luchtvaart / Air France: 17 pct banen weg

Air France: 17 pct banen weg

Air France: 17 pct banen weg

Air France zoekt 8.300 werknemers die vrijwillig hun baan willen opgeven, ongeveer 17 procent van het personeelsbestand. Dit meldt Bloomberg op basis van ‘bronnen’ binnen de onderneming. Partner KLM kondigde in mei ook een vrijwillige vertrekregeling aan.

Door de corona-crisis ligt het vliegverkeer wereldwijd sinds april vrijwel stil. Voor Air France en KLM was de daling, in aantallen vervoerde passagiers, in april en mei tussen de 97 en 98 procent.

Hoewel er momenteel sprake is van enig herstel, zal terugkeer naar het niveau van 2019 lang duren. Air France denkt deze zomer uit te zullen komen op 40 procent van de beschikbare capaciteit. Het aantal vervoerde passagiers zal procentueel (in vergelijking met vorig jaar) waarschijnlijk nog een stuk lager liggen dan die 40 procent.

Ontslagvergoeding
Air France wil daarom ingrijpen in de organisatie om in de kosten te snijden. Vrijwel de enige manier om nu te bezuinigen is op het personeel. De salarissen waren de afgelopen jaren sowieso de hoogste kostenpost. De Franse partner is nu op zoek naar 300 piloten, 2.000 cabin crew en 6.000 werknemers aan de grond die hun baan willen opgeven en daar een ontslagvergoeding voor zullen krijgen. Wat Air France zal doen als dat aantal niet wordt gehaald is nog niet duidelijk.

Met de vakbonden praat het bedrijf momenteel over de afvloeiing. De bonden in Frankrijk staan traditioneel bekend om hun harde opstelling, maar lijken dit keer weinig keus te hebben. Als Air France niet inkrimpt zal het bedrijf vermoedelijk niet overleven.

Air France krijgt sinds april van de Franse regering ondersteuning bij de betaling van de salarissen, zoals KLM dat in Nederland krijgt, maar deze subsidie zal geen maanden meer duren. Verder ontvangt Air France 7 miljard euro van de overheid, vooral in de vorm van zachte leningen, om de operatie overeind te houden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…