Home / Luchtvaart / Air France-KLM bouwt vloot van full-freighters verder af

Air France-KLM bouwt vloot van full-freighters verder af

Air France-KLM bouwt vloot van full-freighters verder af

De vrachtdivisie van Air France-KLM wordt onder druk van de slechte resultaten verder ingekrompen. Dit bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers in Parijs. In 2015 zijn vijf full freighters afgedankt.

Van de huidige negen freighters van Air France-KLM Cargo verdwijnen er dit jaar weer vijf: de laatste vier MD-11F’s van Martinair en een Boeing 747F van Martinair .

De reden voor de inkrimping is dat de internationale vraag naar vrachtvervoer door de lucht sinds de financiële crisis van 2008-2009 dramatisch is gedaald en nooit terug is gekomen op het oude niveau.

Hoewel Air France-KLM de afgelopen jaren de gezamenlijk gerunde vrachtdivisie al inkromp, is de bodem nog steeds niet bereikt. Vorig jaar liep het operationele verlies op van 212 miljoen euro (2014) naar 245 miljoen. Ook alle andere parameters waren negatief en verslechterden verder ten opzichte van een jaar eerder. Zo daalde de omzet van 1,3 miljard euro naar 1,2 miljard en ging de bezettingsgraad terug met 2,7 procentpunt naar 60,4 procent.

Van de 25 full freighters uit 2008 die de vrachtdivisie van Air France-KLM (waarin Martinair is geïntegreerd) in bedrijf had, zijn er nu nog negen over en in de zomer van dit jaar is dat aantal verder gereduceerd tot vijf. Drie daarvan, Boeing 747F’s van Martinair zijn gestationeerd op Schiphol, de andere twee: Boeing 777F’s van Air France opereren vanaf Parijs Charles de Gaulle.

Toch is de Frans-Nederlandse airline nog niet van plan alle full freighters van de hand te doen. Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM verwacht dat de divisie in 2017 break-even zal draaien. De carrier zegt ook de vrachtcapaciteit op passagiersvliegtuigen (zogeheten belly vracht) te kunnen opvoeren. Belly-vervoer is veel voordeliger omdat de passagiersvloot toch vliegt en de vracht als het ware een bijproduct is.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: mondkapjes naar China

KLM: mondkapjes naar China

27/01/2020

KLM voorziet de crew op vluchten naar China sinds enkele dagen van mondkapjes, in verband met het daar heersende coronavirus. Dit zegt een woordvoerder tegen Zakenreis. Het dragen van de…

Eerste vlucht Boeing 777-9

Eerste vlucht Boeing 777-9

27/01/2020

Een Boeing 777-9 heeft zondag een eerste testvlucht afgelegd, nabij Seattle. De Amerikaanse fabrikant, die de vlucht van het nieuwe vliegtuig enkele malen uitstelde, zegt ‘tevreden’ te zijn over de…

Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…