Home / Luchtvaart / AF-KLM: Smits in de top

AF-KLM: Smits in de top

AF-KLM: Smits in de top

De aandeelhouders van Air France-KLM hebben donderdag op hun jaarvergadering in Parijs ingestemd met de benoeming van drie nieuwe, niet-uitvoerende bestuurders, onder wie Hans Smits en Alex Wynaendts, voor een periode van vier jaar.

Hans Smits is tevens president-commissaris bij KLM en was daarvoor onder meer bestuursvoorzitter van Schiphol, Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam. Lang niet alle aandeelhouders van Air France-KLM waren het gisteren eens met zijn benoeming; Smits staat bekend als iemand die geen blad voor de mond neemt. Maar uiteindelijk stemde de overgrote meerderheid wel voor Smits. Alex Wynaendts, de topman van verzekeraar Aegon, kon daarentegen rekenen op de steun van vrijwel alle aanwezigen.

Ook de derde nieuwe commissaris, de Française Anne-Marie Couderc, kreeg tegenstand. Couderc is voorzitter van de RvC van mediaconcern Presstalis, waarvan zij voorheen CEO was. Zij heeft een politieke achtergrond: midden jaren negentig was zij staatssecretaris van werkgelegenheid in de Franse regering en daarover moest zij van enkele aandeelhouders vragen beantwoorden. Uiteindelijk kreeg ook Couderc ruim voldoende stemmen voor een zetel in het bestuur.

Voormalig KLM-topman Leo van Wijk is na twaalf jaar vertrokken als niet-uitvoerend bestuurder van de Frans-Nederlandse holding, evenals Cornelis van Lede en Jean-Francois Dehecq.

De jaarvergadering van gisteren was de eerste met een verdubbeling van de stemrechten van de Franse staat, waarvoor vorig jaar ter vergadering toestemming was gegeven. De Franse staat is de grootste aandeelhouder in Air France-KLM met een belang van 17,6 procent, gevolgd door werknemers van Air France, met een belang van 6,4 procent. Rond de 65 procent van de aandelen is in handen van institutionele aandeelhouders.

Over de aanstaande nieuwe CEO van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, die de zittende CEO Alexandre de Juniac op 31 juli opvolgt, werd gisteren niet gestemd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…