Home / Luchtvaart / Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

In Mexico zijn de twee zwarte dozen gevonden van het verongelukte toestel van Aeromexico Connect. Alle 103 inzittenden overleefden dinsdag de crash.

Vlucht AM2431 was gepland op de binnenlandse route tussen Durango naar de zuidelijker gelegen hoofdstad Mexico-City. Het toestel, een Embraer 190, crashte vlak na de start, dichtbij de runway. Het lijkt er daardoor op dat het vliegtuig niet in de lucht is geweest, maar rechtdoor ging. Alle inzittenden: 99 passagiers en vier bemanningsleden, wisten heel snel het toestel te verlaten, voordat het in brand vloog.

Mogelijk wilden de piloten de start afbreken, wegens het zeer slechte weer, maar waren ze net te laat. Een van beide vliegers is zwaargewond geraakt; naar verwachting zal hij goed herstellen. Ook onder de passagiers vielen gewonden, maar de meeste van hen hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. Volgens de passagierslijst hadden de meeste inzittenden (65) de Amerikaanse nationaliteit.

Onderzoek
De Mexicaanse autoriteiten zijn samen met de Amerikaanse NTSB (National Transportation Safety Board) en de Federal Aviation Administration (FAA) een diepgaand onderzoek gestart naar de omstandigheden van het ongeluk. Embraer, de Braziliaanse fabrikant, heeft technici naar Mexico gestuurd die behulpzaam zijn bij het werk.

De cockpit voice recorder (CVR) en de flight data recorder (FDR), de zogeheten zwarte dozen, zullen belangrijke aanwijzingen geven. Op de CVR staan de gesprekken in de cockpit en met de luchtverkeersleiding, de FDR registreert alle technische gegevens en bewegingen van het vliegtuig.

De E190 was tien jaar oud en sinds 2014 in dienst als regionaal toestel bij Aeromexico Connect, de regionale poot van Aeromexico. Voor zover bekend was het vliegtuig goed onderhouden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…