Home / Luchtvaart / Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

In Mexico zijn de twee zwarte dozen gevonden van het verongelukte toestel van Aeromexico Connect. Alle 103 inzittenden overleefden dinsdag de crash.

Vlucht AM2431 was gepland op de binnenlandse route tussen Durango naar de zuidelijker gelegen hoofdstad Mexico-City. Het toestel, een Embraer 190, crashte vlak na de start, dichtbij de runway. Het lijkt er daardoor op dat het vliegtuig niet in de lucht is geweest, maar rechtdoor ging. Alle inzittenden: 99 passagiers en vier bemanningsleden, wisten heel snel het toestel te verlaten, voordat het in brand vloog.

Mogelijk wilden de piloten de start afbreken, wegens het zeer slechte weer, maar waren ze net te laat. Een van beide vliegers is zwaargewond geraakt; naar verwachting zal hij goed herstellen. Ook onder de passagiers vielen gewonden, maar de meeste van hen hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. Volgens de passagierslijst hadden de meeste inzittenden (65) de Amerikaanse nationaliteit.

Onderzoek
De Mexicaanse autoriteiten zijn samen met de Amerikaanse NTSB (National Transportation Safety Board) en de Federal Aviation Administration (FAA) een diepgaand onderzoek gestart naar de omstandigheden van het ongeluk. Embraer, de Braziliaanse fabrikant, heeft technici naar Mexico gestuurd die behulpzaam zijn bij het werk.

De cockpit voice recorder (CVR) en de flight data recorder (FDR), de zogeheten zwarte dozen, zullen belangrijke aanwijzingen geven. Op de CVR staan de gesprekken in de cockpit en met de luchtverkeersleiding, de FDR registreert alle technische gegevens en bewegingen van het vliegtuig.

De E190 was tien jaar oud en sinds 2014 in dienst als regionaal toestel bij Aeromexico Connect, de regionale poot van Aeromexico. Voor zover bekend was het vliegtuig goed onderhouden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…