Home / Luchtvaart / Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

Aeromexico: zwarte dozen na crash Embraer 190 geborgen

In Mexico zijn de twee zwarte dozen gevonden van het verongelukte toestel van Aeromexico Connect. Alle 103 inzittenden overleefden dinsdag de crash.

Vlucht AM2431 was gepland op de binnenlandse route tussen Durango naar de zuidelijker gelegen hoofdstad Mexico-City. Het toestel, een Embraer 190, crashte vlak na de start, dichtbij de runway. Het lijkt er daardoor op dat het vliegtuig niet in de lucht is geweest, maar rechtdoor ging. Alle inzittenden: 99 passagiers en vier bemanningsleden, wisten heel snel het toestel te verlaten, voordat het in brand vloog.

Mogelijk wilden de piloten de start afbreken, wegens het zeer slechte weer, maar waren ze net te laat. Een van beide vliegers is zwaargewond geraakt; naar verwachting zal hij goed herstellen. Ook onder de passagiers vielen gewonden, maar de meeste van hen hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. Volgens de passagierslijst hadden de meeste inzittenden (65) de Amerikaanse nationaliteit.

Onderzoek
De Mexicaanse autoriteiten zijn samen met de Amerikaanse NTSB (National Transportation Safety Board) en de Federal Aviation Administration (FAA) een diepgaand onderzoek gestart naar de omstandigheden van het ongeluk. Embraer, de Braziliaanse fabrikant, heeft technici naar Mexico gestuurd die behulpzaam zijn bij het werk.

De cockpit voice recorder (CVR) en de flight data recorder (FDR), de zogeheten zwarte dozen, zullen belangrijke aanwijzingen geven. Op de CVR staan de gesprekken in de cockpit en met de luchtverkeersleiding, de FDR registreert alle technische gegevens en bewegingen van het vliegtuig.

De E190 was tien jaar oud en sinds 2014 in dienst als regionaal toestel bij Aeromexico Connect, de regionale poot van Aeromexico. Voor zover bekend was het vliegtuig goed onderhouden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…