Home / Luchtvaart / Aeroflot koopt Transaero

Aeroflot koopt Transaero

Aeroflot koopt Transaero

De Russische airline Aeroflot neemt een meerderheidsbelang in het zwaar verlieslijdende Transaero. Hiermee komt Aeroflot, een partner van KLM in SkyTeam, uit boven de 50 procent marktaandeel in Rusland.

Transaero, de tweede speler op de Russische markt, dreigde failliet te gaan en dit wilde de regering in Moskou voorkomen. Naar verluidt betaalt Aeroflot het symbolische bedrag van een roebel (één eurocent) voor een belang van 75 procent in Transaero. De Russische staat heeft een controlerend belang van 51 procent in Aeroflot.

De Russische luchtvaart lijdt zwaar onder de recessie in het land, als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen en de Westerse boycot. De Russische economie kromp in het tweede kwartaal met 4,6 procent, oplopend van 2,2 procent krimp in het eerste kwartaal. De roebel staat 45 procent lager dan een jaar geleden. De airlines in Rusland hebben vooral het aantal vluchten van en naar het buitenland zien dalen. Alle Russische airlines samen leden vorig jaar een nettoverlies van rond de 450 miljoen euro. Afgaande op de resultaten tot nu toe lijkt het verlies in 2015 hoger uit te zullen vallen.

De Russische regering gaat daarom nu over tot een “milde vorm van nationalisatie”, zoals analisten het noemen, door Aeroflot en Transaero feitelijk samen te voegen. 25 procent van de aandelen van Transaero blijven in handen van private investeerders, maar in de praktijk is dit niet van belang. Zoals het er nu naar uitziet blijft Transaero doorvliegen onder de eigen naam. De maatschappij, opgericht in 1990, heeft een vloot van 97 vliegtuigen, waarvan een deel is verouderd. Transaero kwam onlangs met Airbus overeen om de aflevering van vier Airbus A380’s, waarmee dit jaar een begin zou worden gemaakt, uit te stellen. Aeroflot, opgericht in 1923, beschikt over 161 vliegtuigen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…