
Aer Lingus heeft woensdag vol trots haar nieuwe business class-stoel voor transatlantische vluchten gepresenteerd. De stoel is verstelbaar tot een full-flat, twee meter lang bed van 22 inch breed.
Met ingang van 29 maart 2015 zullen alle acht Airbus A330-200’s en -300’s van de Ierse vlaggenmaatschappij zijn voorzien van het nieuwe zakenproduct. In totaal werd 19 miljoen euro geïnvesteerd in de 240 stoelen, die door het Ierse bedrijf Thompson werden ontworpen. Daarnaast spendeert Aer Lingus 6 miljoen euro aan nieuwe lounges op Dublin, Boston en New York JFK. Ook komt er een arrivals lounge op Dublin.
Volgens Declan Kearney, hoofd communicatie bij Aer Lingus, was het hoog tijd voor een metamorfose van de premium beleving. “In 2009 leden we 100 miljoen euro verlies op de transatlantische routes,” zegt Kearney. “We moesten in de capaciteit snijden en zelfs bestemmingen opheffen, namelijk Washington Dulles. Het point-to-point businessmodel dat wij hanteerden, werkte niet meer. Nu zijn we een long-haul netwerkcarrier geworden. In plaats van Ierland te verbinden met vier luchthavens in de VS, verbinden we heel Europa met heel Amerika. Met goed gevolg: in de afgelopen twee jaar hebben we een capaciteitsgroei van 40 procent weten te realiseren. Dat is niet ongewoon voor een nieuw bedrijf, maar wij vliegen al meer dan vijftig jaar naar Amerika.”
Op dit moment vliegt Aer Lingus naar San Francisco, New York, Boston Chicago en Orlando. Daar komen nieuwe bestemmingen bij, belooft Kearny, maar welke wil hij nog niet zeggen. “Binnen een paar weken maken we dat nieuws bekend.”
De grote vraag is natuurlijk: hoe zitten de stoelen? Omdat er nog geen vliegtuigen zijn uitgerust met de nieuwe business class – de retrofitoperatie gaat volgende week van start – kunnen we de stoel niet in de lucht uit proberen. Maar even zitten leert dat de stoelen zachter zijn dan ze eruit zien en dan bijvoorbeeld die van KLM en Lufthansa (op de 747-8). Het platte bed is prima, niet erg breed, maar ook niet smal. Erg prettig is de bergruimte voor laptops en tablets en een vakje voor je telefoon. Uiteraard kunnen die apparaten gedurende de vlucht worden opgeladen. En voor de echte workaholics is er gratis wifi beschikbaar aan boord. Economy class-passagiers op de transatlantische vluchten kunnen overigens ook surfen op internet, maar dan tegen betaling.
Kearney heeft er alle vertrouwen in dat Aer Lingus op de transatlantische markt nog meer marktaandeel zal pakken met het nieuwe product. “De service blijft van hetzelfde hoge niveau als men van ons gewend is. We serveren nieuwe maaltijden aan boord of in de lounges, voor wie tijdens een nachtvlucht zoveel mogelijk wil slapen. Daarbij staat ons Ierse erfgoed centraal qua gerechten en de gebruikte streekproducten. Het in-flight entertainment is fors uitgebreid met speciale content voor de business class. En wat niet onbelangrijk is: doordat we de afgelopen jaren fors hebben geherstructureerd, liggen onze kosten lager dan die van concurrerende carriers. Daardoor zijn onze tarieven tot 25 procent lager. We zijn eigenlijk de eerste long-haul, low-cost carrier van Europa.”
Meer over de nieuwe business class van Aer Lingus leest u in de komende editie van Zakenreis. Nog geen abonnement? Kijk hier voor meer informatie.

