
De Associatie van Europese Airlines (AEA) vindt dat Franse verkeersleiders te vaak staken. Naar aanleiding van de acties van woensdag tweette de AEA: “Sinds 2010 heeft de Europese luchtvaart last gehad van niet minder dan 39 stakingsdagen van verkeersleiders in Frankrijk. Onacceptabel.”
De eerste stakingsdag van (een deel van) de verkeersleiders op de Franse luchthavens leidde woensdag tot het annuleren van rond de duizend vluchten, waardoor 150.000 mensen niet konden reizen. Veel andere passagiers hadden te kampen lange vertragingen. Op verscheidene luchthavens in Europa wachtten woensdagavond nog mensen op vluchten naar Frankrijk.
De schade voor luchtvaartmaatschappijen loopt in de tientallen miljoenen euro’s. De luchtvaartautoriteiten in Parijs hadden airlines bij voorbaat gevraagd hun vluchten met 40 procent in te krimpen. Marktleider Air France sneed vooral in de vluchten op korte en middellange afstand en hield vast aan het schema voor de long haul. Dat was een loffelijk streven, maar doordat de aanvoer (feeders) stokte op de hubs, waren veel toestellen voor de lange afstand half leeg.
Prijsvechter Ryanair moest vanwege de Franse staking 250 vluchten annuleren, easyJet 198. Behalve verbindingen met een Franse luchthaven als begin- op eindpunt, zijn ook de vluchten die het Franse luchtruim moeten passeren getroffen. Donderdag lijkt de situatie nog erger te worden. De autoriteiten hebben de airlines gevraagd de helft van hun vluchten te annuleren.
En waar gaat het allemaal om? De Franse vakbond van luchtverkeersleiders, SNCTA, eist dat de pensioengerechtigde leeftijd gehandhaafd blijft op 57 jaar en niet naar 59 jaar gaat, zoals de werkgevers willen. De bond eist ook behoud van andere arbeidsvoorwaarden. SNCTA gaat de druk verder opvoeren door vervolgstakingen te organiseren op 16, 17 en 18 april en van 29 april tot en met 2 mei.
Stakingen van de Franse verkeersleiders waren de afgelopen jaren ook gericht tegen de eenwording van het Europese luchtruim (Single European Sky), die de Europese Commissie wil doorvoeren. Luchtvaartmaatschappij zijn grote voorstanders van de SES omdat de routes daardoor rechter en dus sneller en goedkoper worden. Ook kan hetzelfde werk met minder mensen kunnen worden gedaan, waardoor de kosten sterk kunnen dalen. Maar de Franse verkeersleiders zien niets in de SES en eisen behoud van hun banen.

