Home / Luchtvaart / Adieu Joon

Adieu Joon

Adieu Joon

Air France heft Joon op. In een verklaring heet het vandaag dat ‘de toekomst van het merk Joon’ wordt ‘bestudeerd’. In de praktijk betekent het dat de hybride carrier is mislukt en verdwijnt.

Topman Ben Smith van Air France-KLM liet eind november al weten dat hij niet ‘begreep’ wat Joon, door zijn voorganger Jean-Marc Janaillac op 1 december 2017 gelanceerd, ‘voorstelde.’ Hoewel Air France vandaag niet met cijfers is gekomen over aantallen passagiers en opbrengsten van Joon, kan het niet anders dan dat beide parameters zwaar zijn tegengevallen.

In de verklaring zegt Air France dat er ‘veel discussie’ is geweest met werknemers, de bonden en klanten, die ertoe heeft geleid dat ‘integratie’ van personeel en vliegtuigen van Joon in Air France de beste optie is. De werknemers van Air France zullen het besluit van Smith alleen maar toejuichen, want ze waren vanaf het begin tegen het vormen van een nieuwe airline binnen de groep.

Joon is een project van Air France, waar KLM niets mee te maken had. De CEO van KLM, Pieter Elbers, onthield zich afgelopen jaar steeds zorgvuldig van het geven van commentaar op Joon.

Positieve invloed
Air France zegt dat Joon desondanks ‘veel positieve invloed’ uitstraalde. ‘De teams die Joon lanceerden, leverden een waardevolle bijdrage. Ze werkten met passie en toewijding.’ Maar het zijn woorden die duidelijk zijn bedoeld als doekje voor het bloeden, want meteen erachteraan herhaalt Air France de woorden van Ben Smith dat het merk ‘vanaf het begin moeilijk te begrijpen’ was. Werknemers, klanten, investeerders en ‘de markten’: niemand wist dat ze met Joon aan moesten, zo erkent Air France nu zelf.

Bovendien leidde het ‘te grote aanbod van merken’ tot een ‘complexe situatie,’ zegt het bedrijf. ‘Helaas werd hierdoor ook de kracht van het merk Air France verzwakt.’ De vervoerscijfers van Air France geven Smith gelijk. Gisteren bleek dat het aantal passagiers bij Air France in 2018 nauwelijks is gegroeid: 0,4 procent erbij. Hoewel er in de eerste maanden van 2018 enkele grote stakingen plaatsvonden bij Air France en de cijfers drukten, verbeterde het passagiersaanbod in de tweede helft van het jaar nauwelijks. Joon, dat op een aantal routes de dienst van Air France overnam, had dus geen positieve uitwerking.

Het opheffen van Joon is met terugwerkende kracht vooral pijnlijk voor Janaillac, die met pensioen is gestuurd en niet meer aansprakelijk is. Maar Ben Smith wrijft zijn voorganger wel in foute beslissingen te hebben genomen.

Smith was tot medio december ook CEO van Air France, nadat hij de zittende topman Franck Terner de laan had uitgestuurd. Op voorspraak van Smith werd Anne Rigail benoemd tot nieuwe topvrouw van Air France. Zij begon op 17 december 2018 aan haar baan.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Ultimatum FNV aan KLM

Ultimatum FNV aan KLM

22/10/2019

FNV Cabine heeft KLM vandaag ‘een laatste kans’ gegeven om met een nieuw cao-voorstel te komen, vóór dinsdag 29 oktober, zo niet dan ‘volgen er acties.’ VNC, de andere bond,…

Qantas van JFK naar Sydney

Qantas van JFK naar Sydney

21/10/2019

Qantas heeft gisteren de eerste ultra-lange testvlucht voltooid tussen New York JFK en Sydney. De Boeing 787-9 Dreamliner deed 19 uur en 16 minuten over de afstand van ruim 16.000…

Het Raffles Hotel heropend

Het Raffles Hotel heropend

21/10/2019

Het Raffles Hotel in Singapore is na een grondige renovatie heropend. Raffles is sinds 2016 onderdeel van Accor en is een van de meest vooraanstaande vijfsterrenhotels ter wereld. Het Raffles,…

Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…