Home / Luchtvaart / Acties FNV Cabine tegen KLM vanaf morgen

Acties FNV Cabine tegen KLM vanaf morgen

Acties FNV Cabine tegen KLM vanaf morgen

FNV Cabine heeft een oproep gedaan om de komende drie dagen ‘in actie’ te komen tegen KLM uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de airline. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) is gisteren al begonnen met stiptheidsacties.

FNV Cabine wil op 12, 13 en 14 oktober stiptheidsacties houden. “Donderdag 6 oktober jl. verstreek het ultimatum van FNV Cabine aan KLM met betrekking tot de intrekking van het -1 CA besluit. KLM is niet op ingegaan op de eisen. Om onze eisen kracht bij te zetten, roepen wij daarom bij dezen alle leden en niet-leden op om tot actie over te gaan,” zegt FNV Cabine in een verklaring op de site. Het -1 CA besluit is het plan van KLM om lange-afstandsvluchten met één cabin attendant (CA) minder uit te voeren uit kostenoverwegingen.

De bezuinigingsmaatregel van KLM moet in de plannen van de directie eind deze maand ingaan en heeft betrekking op 40 procent van de intercontinentale vluchten. KLM denkt hiermee 250 fte op jaarbasis te kunnen besparen. Het werk van de andere stewards en stewardessen aan boord verzwaart met de vermindering van één CA.

“Actievoeren is nu hard nodig. Het is geen middel waar we licht over denken en toch ontkom je  er soms niet aan. Ons doel is duidelijk: KLM moet haar eenzijdige -1 CA besluit intrekken en het cabinekorps het respect geven waar het zo aan schort de laatste tijd. Actievoeren lukt alleen als genoeg collega’s de noodzaak ervan inzien. Daarvan zijn we overtuigd. Actievoeren helpt alleen als KLM er last van heeft. Daar zullen we voor gaan zorgen. Onze zogenaamde weerstandskas, een financiële buffer vanuit de landelijke FNV-organisatie waarmee acties en mogelijke stakingsuitkeringen gefinancierd worden, is inmiddels geopend en beschikbaar,” zegt de bond.

Opbouwend karakter
De FNV benadrukt dat de acties in eerste instantie ‘een opbouwend karakter’ zullen hebben, door het strikter dan normaal toepassen van regels, waardoor vluchten vertraging kunnen oplopen. Maar de bond dreigt dat de acties ‘steviger’ zullen worden als KLM niet ingaat op de eisen.

FNV Cabine benadrukt dat het cabinepersoneel niet bang moet zijn om actie te voeren. “Nu FNV Cabine je oproept om actie te voeren is FNV Cabine daarvoor als vakbond verantwoordelijk. Dat betekent dat je op individueel niveau als actievoerder geen enkele schade kunt oplopen door mee te doen aan deze actie,” zegt de bond.

“KLM mag je niet intimideren, je kunt niet worden ontslagen, je IPB-faciliteiten kunnen niet worden ingetrokken en je salaris mag niet worden verlaagd. Geen enkele vorm van intimidatie door KLM is toegestaan. Dat geldt voor leden én voor niet-leden. Vanuit het Europees Sociaal Handvest is een brede bescherming van de actievoerder geborgd, het tornen van KLM aan dit grondrecht is dan ook absoluut niet toegestaan.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…

GBT: know-before-you-go

GBT: know-before-you-go

08/07/2020

American Express GBT heeft Travel Vitals gelanceerd, een ‘dynamisch’ online platform met informatie over zakenreizen. De tool toont de huidige reisbeperkingen als gevolg van corona, voor specifieke locaties. American Express…