Home / Luchtvaart / ACTE: nieuwe ban Trump minder erg, maar niet goed

ACTE: nieuwe ban Trump minder erg, maar niet goed

ACTE: nieuwe ban Trump minder  erg, maar niet goed

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) vindt het nieuwe inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump heeft afgekondigd minder erg voor de branche, maar blijft erbij dat het gaat om een ‘misstap op het gebied van pr voor de Amerikaanse reisindustrie.’

ACTE heeft een survey uitgevoerd onder haar leden waaruit blijkt dat de afgezwakte maatregel iets minder negatief is ontvangen. “De internationale zakenreiswereld wist dat er een nieuw inreisverbod zou komen, dus was de schok en verrassing nu minder groot,” aldus CEO Greeley Koch van ACTR.

“De antwoorden op onze survey kwamen daarom veel later, de industrie had meer tijd om te reageren. 84 procent van de respondenten gaf aan binnen enkele uren op de hoogte te zijn geweest van de nieuwe bepalingen van Trump. Dit is een dramatisch verschil met de overval in januari,” aldus Koch

ACTE vroeg aan business travel managers of de nieuwe ban zou kunnen leiden tot reisproblemen voor hun bedrijf. 45 procent antwoordde met ‘ja’, 50 procent verwacht geen problemen en vijf procent was neutraal.

Koch denkt dat de maatregel over de gehele linie niet goed is voor de zakenreisbranche in de VS. “We willen niet dat internationale bedrijven een reden hebben om niet naar de VS te reizen. Uiteindelijk gaat het om banen hier, banen op luchthavens, in hotels, bij het wegtransport en in restaurants. De zakenreiswereld kijkt naar wat de maatregel oplevert, in het licht van de vele nadelen die eraan kleven.”

Irak geschrapt
Trump kondigde begin deze week af dat burgers uit zes islamitische landen (Iran, Syrië, Somalië, Libië, Soedan en Jemen) vanaf 16 maart tijdelijk niet meer naar de Verenigde Staten mogen reizen. Burgers uit Irak vallen niet langer onder de maatregel, terwijl reizigers die wel al over geldige visa beschikken wel naar de VS kunnen reizen. Verder zit er tien dagen tussen de aankondiging en de invoering van de wet.

In januari ging het nog om zeven landen, inclusief Irak, maar deze bondgenoot van de VS is van de lijst geschrapt. Ook waren er toen geen uitzonderingen voor onder meer passagiers met een visum uit die landen en de maatregel ging ogenblikkelijk in.

Maar er kwam snel een reactie van de Amerikaanse rechterlijke macht, die binnen een week via een serie uitspraken het inreisverbod van tafel veegde. Sindsdien kon iedere burger uit de zeven landen, met geldige papieren, weer naar de VS reizen.

De vraag is of de ban van Trump dit keer wel standhoudt. Vrijwel zeker zullen er weer rechtszaken volgen. De staat Hawaii is al naar de rechter gestapt om het inreisverbod tegen te houden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…