Home / Luchtvaart / ACTE: nieuwe ban Trump minder erg, maar niet goed

ACTE: nieuwe ban Trump minder erg, maar niet goed

ACTE: nieuwe ban Trump minder  erg, maar niet goed

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) vindt het nieuwe inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump heeft afgekondigd minder erg voor de branche, maar blijft erbij dat het gaat om een ‘misstap op het gebied van pr voor de Amerikaanse reisindustrie.’

ACTE heeft een survey uitgevoerd onder haar leden waaruit blijkt dat de afgezwakte maatregel iets minder negatief is ontvangen. “De internationale zakenreiswereld wist dat er een nieuw inreisverbod zou komen, dus was de schok en verrassing nu minder groot,” aldus CEO Greeley Koch van ACTR.

“De antwoorden op onze survey kwamen daarom veel later, de industrie had meer tijd om te reageren. 84 procent van de respondenten gaf aan binnen enkele uren op de hoogte te zijn geweest van de nieuwe bepalingen van Trump. Dit is een dramatisch verschil met de overval in januari,” aldus Koch

ACTE vroeg aan business travel managers of de nieuwe ban zou kunnen leiden tot reisproblemen voor hun bedrijf. 45 procent antwoordde met ‘ja’, 50 procent verwacht geen problemen en vijf procent was neutraal.

Koch denkt dat de maatregel over de gehele linie niet goed is voor de zakenreisbranche in de VS. “We willen niet dat internationale bedrijven een reden hebben om niet naar de VS te reizen. Uiteindelijk gaat het om banen hier, banen op luchthavens, in hotels, bij het wegtransport en in restaurants. De zakenreiswereld kijkt naar wat de maatregel oplevert, in het licht van de vele nadelen die eraan kleven.”

Irak geschrapt
Trump kondigde begin deze week af dat burgers uit zes islamitische landen (Iran, Syrië, Somalië, Libië, Soedan en Jemen) vanaf 16 maart tijdelijk niet meer naar de Verenigde Staten mogen reizen. Burgers uit Irak vallen niet langer onder de maatregel, terwijl reizigers die wel al over geldige visa beschikken wel naar de VS kunnen reizen. Verder zit er tien dagen tussen de aankondiging en de invoering van de wet.

In januari ging het nog om zeven landen, inclusief Irak, maar deze bondgenoot van de VS is van de lijst geschrapt. Ook waren er toen geen uitzonderingen voor onder meer passagiers met een visum uit die landen en de maatregel ging ogenblikkelijk in.

Maar er kwam snel een reactie van de Amerikaanse rechterlijke macht, die binnen een week via een serie uitspraken het inreisverbod van tafel veegde. Sindsdien kon iedere burger uit de zeven landen, met geldige papieren, weer naar de VS reizen.

De vraag is of de ban van Trump dit keer wel standhoudt. Vrijwel zeker zullen er weer rechtszaken volgen. De staat Hawaii is al naar de rechter gestapt om het inreisverbod tegen te houden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…