Home / Luchtvaart / Acht jaar cel ex-CEO Garuda

Acht jaar cel ex-CEO Garuda

Acht jaar cel ex-CEO Garuda

De voormalige CEO van Garuda Indonesia, Emirsyah Satar, is door een rechtbank in Jakarta veroordeeld tot acht jaar cel wegens omkoping en witwassen. Ook kreeg hij een boete van omgerekend 1,3 miljoen euro.

Satar (op de foto links) was topman bij Garuda tussen 2005 en 2014. Vorige maand diende de Indonesische anti-corruptie instantie KPK na lang onderzoek een aanklacht tegen hem in. Tijdens Satars bestuur zou hij steekpenningen ter waarde van ongeveer 3 miljoen euro hebben aangenomen, via tussenpersonen, om motoren van Rolls-Royce en vliegtuigen van Airbus aan te schaffen. Een rechter in Jakarta heeft nu de KPK in het gelijk gesteld en Satar veroordeeld.

Airbus en Rolls-Royce bekennen
Airbus en Rolls-Royce hadden eerder al schuld bekend aan omkoping, niet alleen in Indonesië, maar in verscheidene landen. In 2017 betaalde motorfabrikant Rolls-Royce 800 miljoen dollar aan boetes nadat de Amerikaanse en Britse autoriteiten het betalen van smeergeld hadden aangetoond.

Airbus stemde in februari van dit jaar in met het betalen van 4 miljard dollar aan boetes. De vliegtuigbouwer gaf toe gedurende 15 jaar diverse airlines te hebben omgekocht.

Tegen Emirsyah Satar bestonden aan het eind van zijn bestuursperiode al verdenkingen, maar het heeft nog zes jaar geduurd voordat hij werd veroordeeld. Garuda Indonesia had in de jaren daarna moeite om bestuurlijk op koers te blijven. De flag carrier verving veelvuldig de CEO. De huidige topman Irfan Setiaputra is de vijfde sinds het vertrek van Satar in 2014.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…