Home / Luchtvaart / A4E tegen vaccinatieplicht

A4E tegen vaccinatieplicht

A4E tegen vaccinatieplicht

Airlines for Europe keert zich tegen verplichte vaccinatie en vindt een negatieve test ook voldoende om op het vliegtuig te mogen stappen. Dit heeft CEO Ben Smith van Air France-KLM gezegd namens A4E op een online persconferentie.

De Europese brancheorganisatie van airlines uit forse kritiek op de Europese Unie, die traag zou handelen,  terwijl er veel verschillen in regelgeving bestaan tussen de lidstaten. “We hebben snelle actie nodig van alle 27 lidstaten om in juni te kunnen komen tot een uniform digitaal systeem van reiscertificaten,” aldus Smith.

Volgens A4E is er momenteel sprake van “een lappendeken” aan regels en gebruiken voor de reiswereld binnen de EU. In plaats daarvan zou er een gezamenlijk testbeleid moeten komen. Smith bepleit een “snelle actie” om te komen tot één digitaal systeem, een soort gezondheidspaspoort, om het zomerseizoen voor de luchtvaart “veilig te stellen.”

Geen quarantaine
A4E wil verder af van de quarantaineplicht, die volgens de organisatie een dempende werking heeft op de vraag naar tickets. Alleen in noodgevallen zouden passagiers in isolatie moeten gaan. Alle  reisrestricties moeten worden opgeheven voor degenen die zijn gevaccineerd of over een negatief testresultaat beschikken dan wel bewezen immuniteit kunnen aantonen, vindt A4E. Smith: “Vaccinaties moeten helpen om het verkeer weer op gang te brengen, maar mogen niet als voorwaarde gelden om te mogen reizen.”

A4E is positief over het Digital Green Certificate van de Europese Commissie, een plan dat overeenkomt met de eigen voorstellen. Dit certificaat is er nog niet; pas eind april lijkt er een definitief besluit te kunnen komen binnen de EU.

Enkele leden van A4E testen momenteel apps uit die later op grote schaal gebruikt zouden kunnen worden om bij het inchecken of boarden te fungeren als gezondheidspaspoort. Air France probeert het met de AOK-app en British Airways met VeriFLy. A4E kijkt ook met belangstelling naar de resultaten van proeven buiten Europa, onder meer met de Travel Pass van IATA en de CommonPass.

Airlines for Europe telt zestien leden, waaronder de drie grootste airline-groepen: Lufthansa, Air France-KLM en IAG en de twee leidende prijsvechters: Ryanair en easyJet.

Foto © Air France-KLM

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…