Home / Luchtvaart / A4E tegen vaccinatieplicht

A4E tegen vaccinatieplicht

A4E tegen vaccinatieplicht

Airlines for Europe keert zich tegen verplichte vaccinatie en vindt een negatieve test ook voldoende om op het vliegtuig te mogen stappen. Dit heeft CEO Ben Smith van Air France-KLM gezegd namens A4E op een online persconferentie.

De Europese brancheorganisatie van airlines uit forse kritiek op de Europese Unie, die traag zou handelen,  terwijl er veel verschillen in regelgeving bestaan tussen de lidstaten. “We hebben snelle actie nodig van alle 27 lidstaten om in juni te kunnen komen tot een uniform digitaal systeem van reiscertificaten,” aldus Smith.

Volgens A4E is er momenteel sprake van “een lappendeken” aan regels en gebruiken voor de reiswereld binnen de EU. In plaats daarvan zou er een gezamenlijk testbeleid moeten komen. Smith bepleit een “snelle actie” om te komen tot één digitaal systeem, een soort gezondheidspaspoort, om het zomerseizoen voor de luchtvaart “veilig te stellen.”

Geen quarantaine
A4E wil verder af van de quarantaineplicht, die volgens de organisatie een dempende werking heeft op de vraag naar tickets. Alleen in noodgevallen zouden passagiers in isolatie moeten gaan. Alle  reisrestricties moeten worden opgeheven voor degenen die zijn gevaccineerd of over een negatief testresultaat beschikken dan wel bewezen immuniteit kunnen aantonen, vindt A4E. Smith: “Vaccinaties moeten helpen om het verkeer weer op gang te brengen, maar mogen niet als voorwaarde gelden om te mogen reizen.”

A4E is positief over het Digital Green Certificate van de Europese Commissie, een plan dat overeenkomt met de eigen voorstellen. Dit certificaat is er nog niet; pas eind april lijkt er een definitief besluit te kunnen komen binnen de EU.

Enkele leden van A4E testen momenteel apps uit die later op grote schaal gebruikt zouden kunnen worden om bij het inchecken of boarden te fungeren als gezondheidspaspoort. Air France probeert het met de AOK-app en British Airways met VeriFLy. A4E kijkt ook met belangstelling naar de resultaten van proeven buiten Europa, onder meer met de Travel Pass van IATA en de CommonPass.

Airlines for Europe telt zestien leden, waaronder de drie grootste airline-groepen: Lufthansa, Air France-KLM en IAG en de twee leidende prijsvechters: Ryanair en easyJet.

Foto © Air France-KLM

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…