
Aan het eind van hun eerste bestaansjaar en in de aanloop naar kerst hebben zeven CEO’s van bij Airlines 4 Europe (A4E) aangesloten luchtvaartmaatschappijen hun wensenlijstje voor 2017 gepresenteerd aan Violeta Bulc, de EU commissaris voor Transport.
De bij de ontmoeting met Bulc aanwezige CEO’s waren Carolyn McCall (easyJet), Jean‐Marc Janaillac (Air France‐KLM), Willie Walsh (IAG), Bjørn Kjos (Norwegian), Martin Gauss (airBaltic), Carlos Muñoz (Volotea) en Peter Gerber (namens de Lufthansa Group). Samen met de managing director van de belangenclub, Thomas Reynaert, hebben zij oplossingen aangedragen voor problemen die A4E graag aangepakt ziet in 2017.
Met name de vele stakingen in het afgelopen jaar bij luchtverkeersleidingen is de luchtvaartsector een doorn in het oog. Het afgelopen jaar was volgens de vereniging van luchtvaartmaatschappijen een recordjaar met 22 afzonderlijke air traffic control stakingen. Sinds 2010 is het al pet met in totaal 217 stakingsdagen van luchtverkeersleiders.
Volgens de sector leed de Europese economie daardoor 12 miljard euro schade en de Europese reizigers werden gedupeerd. De impact van stakingen zou door de EU kunnen worden beperkt, zegt A4E, door recht van overvliegen wel mogelijk te maken wanneer de luchtverkeersleiding van een land het werk onderbreekt. Ook zou de belangenbehartiger graag een arbitrageprocedure zien en willen de maatschappijen minimaal 72 uur op voorhand van acties op de hoogte worden gesteld.
Ook moet de Europese Commissie wat A4E betreft zich inzetten om onredelijke lokale belastingen voor de luchtvaart aan te pakken. Luchthavens maken nogal eens misbruik van hun macht, zo stelt de vereniging, vooral bij het vaststellen van luchthavengelden. A4E roept de Europese Commissie daarom op om de kosten op Europese luchthavens te verlagen door de EU luchthavengeldenrichtlijn aan te passen.
A4E hekelde de steeds weer nieuwe luchtvaarttaksen die verscheiden landen invoeren. Genoemd werden Air Passenger Duty in het Verenigd Koninkrijk, nieuwe heffingen in Noorwegen en Zweden. A4E vraagt de lidstaten af te zien van dergelijkeheffingen. Focus niet op korte termijn inkomsten, maar op de impact op de economische activiteit op de lange termijn.
A4E verzocht de Europese Commissie ook om een wetsvoorstel over de luchtvaartemissiehandel (ETS) zo spoedig mogelijk te presenteren en hierbij rekening te houden met de belangen en het concurrentievermogen van de sector.

