Home / Luchtvaart / A4E linkt Green Deal aan SES

A4E linkt Green Deal aan SES

A4E linkt Green Deal aan SES

Airlines for Europe steunt de ‘Green Deal’ die de Europese Commissie eind vorig jaar lanceerde, maar roept in dit kader op tot een ‘snelle implementatie’ van de Single European Sky. De brancheorganisatie liet dit dinsdag weten tijdens de jaarlijkse Aviation Summit in Brussel.

“De eenwording van het Europese luchtruim had allang moeten gebeuren,” zei Thomas Reynaert, de managing director van A4E. Volgens berekeningen van A4E betekent de Single European Sky een reductie van de uitstoot van CO2 met 10 procent, hetgeen neerkomt op 25 miljoen ton aan emissie-besparing per jaar.

SES betekent onder meer dat er één Europese luchtverkeersleiding komt, in plaats van de huidige organisatie per lidstaat en dat routes directer kunnen worden gevlogen dan nu.

Kostenbesparing
Behalve minder CO2-uitstoot kan de Single European Sky ook een grote kostenbesparing opleveren, denkt A4E, namelijk zeventien miljard euro op jaarbasis. SES was 25 jaar geleden een onderdeel van de eenwording en liberalisering van de Europese luchtvaartmarkt. Dat laatste is wel gebeurd.

A4E prijst de EU op dit punt. “De single aviation market is een van de grote successen van de Europese Unie. Hierdoor kreeg de concurrentie vrij baan, met meer verbindingen voor de reizigers, een lagere ticketprijs en vrij verkeer van mensen en goederen in het hele continent,” aldus Reinaert.

Twee van de oprichters van A4E: Ryanair en easyJet, zijn typische voorbeelden van deze liberalisering. Deze prijsvechters bouwden vanaf eind vorige eeuw een netwerk op met verbindingen tussen een groot aantal Europese landen. De bestaande carriers vlogen alleen vanuit het land van oorsprong, een situatie die grotendeels ongewijzigd is.

Kritiek
Behalve lof voor de liberalisering binnen de EU, had A4E er dinsdag ook kritiek op. De single market is toe aan een grondige opknapbeurt, vindt A4E, omdat er veel ‘gaten’ zitten in de bestaande wetgeving en ‘inconsistenties’ in de manier waarop lidstaten de regels toepassen.

Een upgrade zou volgens een berekening van A4E op jaarbasis een besparing van 37 miljard opleveren; hierin is de 17 miljard van de SES inbegrepen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuw reisbeleid onder Biden

Nieuw reisbeleid onder Biden

20/01/2021

Joe Biden, die woensdag om 11.48 uur lokale tijd is beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten, neemt voor de reisbranche de komende dagen maatregelen om het beleid van…

Reisadvies BZ druk bezocht

Reisadvies BZ druk bezocht

20/01/2021

De overheidssite met reisadvies is in 2020 bijna 90 miljoen keer geraadpleegd, tegenover 3,25 miljoen een jaar eerder. Dit zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Blok woensdag tijdens een digitale…

Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…