Home / Luchtvaart / A4E: geen vliegtaks in Noorwegen

A4E: geen vliegtaks in Noorwegen

A4E: geen vliegtaks in Noorwegen

Branchevereniging Airlines for Europe (A4E) komt in actie tegen een nieuwe vliegtaks die de Noorse overheid wil heffen. Vanaf deze zomer betalen vertrekkende passagiers op zowel binnenlandse als internationale vluchten 80 Noorse kroon, oftewel 8,50 euro.

A4E waarschuwt dat dit een schadelijk effect zal hebben op de Noorse economie en de luchtvaart. “Uit berekeningen van IATA blijkt dat de taks kan leiden tot een terugval in de vraag naar vliegtickets van 5 procent, wat neerkomt op 1,2 miljoen passagiers minder per jaar,” aldus A4E. “Bovendien leidt de heffing tot een afname van de directe en indirecte opbrengsten van de luchtvaart van 150 miljoen euro.”

A4E stelt dat er door de vliegtaks minder luchtvaartmaatschappijen van en naar Noorwegen zullen vliege. Minder keus voor de consument dus en mogelijke prijsverhogingen.

Uiteraard noemt A4E nog even het Nederlandse voorbeeld. Hier zorgde afschaffing van de vliegtaks in 2009 voor een flinke groei in passagiersaantallen, aldus A4E. 

“Eerder dit jaar verhoogde de Italiaanse overheid de passagiersbelasting die op luchthavens in Italië moet worden betaald met 2,50 euro. Letterlijk van de ene nacht op de andere en met onmiddellijk gevolg. Sommige A4E-airlines hebben daarom hun vliegtuigen buiten Italië gestationeerd, wat schadelijk is voor de economie en risicovol voor het toerisme.”

Tot A4E behoren onder andere KLM, Air France, easyJet en Ryanair.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tans langer bij Booking.com

Tans langer bij Booking.com

04/06/2020

Gillian Tans blijft langer dan gepland aan als voorzitter van Booking.com, zo meldt Skift. Mogelijk heeft het te maken met de coronacrisis, waardoor de omzet de afgelopen tijd verdampte. Booking…

Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…