Home / Luchtvaart / A4E: geen vliegtaks in Noorwegen

A4E: geen vliegtaks in Noorwegen

A4E: geen vliegtaks in Noorwegen

Branchevereniging Airlines for Europe (A4E) komt in actie tegen een nieuwe vliegtaks die de Noorse overheid wil heffen. Vanaf deze zomer betalen vertrekkende passagiers op zowel binnenlandse als internationale vluchten 80 Noorse kroon, oftewel 8,50 euro.

A4E waarschuwt dat dit een schadelijk effect zal hebben op de Noorse economie en de luchtvaart. “Uit berekeningen van IATA blijkt dat de taks kan leiden tot een terugval in de vraag naar vliegtickets van 5 procent, wat neerkomt op 1,2 miljoen passagiers minder per jaar,” aldus A4E. “Bovendien leidt de heffing tot een afname van de directe en indirecte opbrengsten van de luchtvaart van 150 miljoen euro.”

A4E stelt dat er door de vliegtaks minder luchtvaartmaatschappijen van en naar Noorwegen zullen vliege. Minder keus voor de consument dus en mogelijke prijsverhogingen.

Uiteraard noemt A4E nog even het Nederlandse voorbeeld. Hier zorgde afschaffing van de vliegtaks in 2009 voor een flinke groei in passagiersaantallen, aldus A4E. 

“Eerder dit jaar verhoogde de Italiaanse overheid de passagiersbelasting die op luchthavens in Italië moet worden betaald met 2,50 euro. Letterlijk van de ene nacht op de andere en met onmiddellijk gevolg. Sommige A4E-airlines hebben daarom hun vliegtuigen buiten Italië gestationeerd, wat schadelijk is voor de economie en risicovol voor het toerisme.”

Tot A4E behoren onder andere KLM, Air France, easyJet en Ryanair.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer quarantaineplicht in UK

Weer quarantaineplicht in UK

14/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk voert vanaf zaterdag 15 augustus opnieuw een verplichte zelfquarantaine van twee weken in voor reizigers uit enkele landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Omgekeerd zal dat niet gelden….

Nieuwe forenzenkaart bij NS

Nieuwe forenzenkaart bij NS

14/08/2020

NS heeft vrijdag bekendgemaakt na de zomer te komen met een abonnement voor forenzen die deels thuis blijven werken. Het spoorbedrijf speelt zo in op de “enorme” neergang van het…

KLM naar Poznań in Polen

KLM naar Poznań in Polen

13/08/2020

KLM opent op 25 oktober een nieuwe, dagelijkse route naar de stad Poznań. Het is de vijfde bestemming in Polen, na Warschau, Krakau, Gdańsk en Wrocław. Met Poznań, 300 kilometer…

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

13/08/2020

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland. De GGD Kennemerland verzorgt…