Home / Luchtvaart / 6,9 mld euro verlies voor IAG

6,9 mld euro verlies voor IAG

6,9 mld euro verlies voor IAG

De International Airlines Group, met BA en Iberia, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 6,9 miljard euro, vergelijkbaar met dat van concurrent Air France-KLM.

De terugval van IAG (British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling) ten opzichte van een jaar eerder als gevolg van de corona-pandemie was enorm. In 2019 stond er nog een winst van 1,7 miljard euro in de boeken. Operationeel kwam het verlies over 2020 uit op 7,4 miljard euro, tegenover een operationele winst van 2,6 miljard in 2019.

Van de drie grote airlinegroepen in Europa hebben Air France-KLM (nettoverlies 7,1 miljard euro) en IAG hun resultaten over 2020 inmiddels bekendgemaakt. De derde grote speler, Lufthansa, komt binnenkort met cijfers, die naar verwachting ook zeer slecht zullen zijn.

“Onze resultaten geven aan hoe zwaar de impact van Covid-19 is geweest,” zegt Luis Gallego, de CEO van IAG in een verklaring. “We hebben hard ingegrepen om cash te genereren, liquiditeit te stuwen en onze kostenbasis te verkleinen. Ondanks de crisis is onze liquiditeit nog steeds sterk.” Enige lichtpuntje voor IAG was de vrachtdivisie. De opbrengsten uit cargo stegen met 17 procent ten opzichte van 2019 naar 1,3 miljard euro.

IAG verwacht geen snel herstel en houdt de ingezette capaciteit aan stoelen in het eerste kwartaal van 2021 op 20 procent van die van vóór de pandemie. Met name de situatie in het Verenigd Koninkrijk is zwaar voor IAG. De Britse regering hanteert al geruime tijd zeer strenge maatregelen voor reizigers, waardoor de passagiersaantallen zijn gedaald tot rond de 10 procent.

Ook vanuit andere landen is de UK, vanwege de gevreesde Britse variant van corona, een gebied met grote restricties. Zo gelastte de Nederlandse regering op 23 januari een vliegverbod voor iedereen vanuit de UK, een situatie die nog steeds bestaat.

Illustratie: IAG

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…