Home / Luchtvaart / 50ste staking Franse ATC

50ste staking Franse ATC

50ste staking Franse ATC

De Franse luchtverkeersleiding legt morgen het werk weer gedeeltelijk neer uit onvrede over aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. De brancheorganisatie van airlines A4E heeft het aantal stakingen van de verkeersleiders geteld en komt tot vijftig sinds 2009.

De directie van de Franse verkeersleiding wil al jaren een hervorming doorvoeren van het overheidsbedrijf, door in de riante salarissen en pensioenen van het personeel te gaan snijden. De luchtverkeersleiders zijn daar mordicus tegen. Ook zijn ze tegen de eenwording van het Europese luchtruim. Dit streven van de EU zou moeten leiden tot de zogeheten SES (Single European Sky, die de benutting van het Europese luchtruim veel doelmatiger en goedkoper zou maken. Maar daardoor zijn ook aanzienlijk minder verkeersleiders nodig. En tegen die efficiencyslag staken de Franse verkeersleiders ook.

Airlines for Europe (A4E), waarin de vijf grootste airlines van Europa samenwerken, heeft uitgerekend dat de Franse stakingen sinds 2009 in totaal 150 dagen van vertragingen en annuleringen hebben opgeleverd. “Dit is een belachelijke mijlpaal: vijftig stakingen in zeven jaar tijd. Europese airlines en passagiers zijn in hoge mate gefrustreerd. Wij roepen de Europese Commissie en regeringen daarom op om onmiddellijk in actie te komen door de rechten van passagiers, die op onevenredige wijze door de stakingen worden getroffen, te verdedigen,” aldus Thomas Reynaert, de managing director van A4E.

A4E wil dat de Franse bonden die de stakingen organiseren worden gedwongen bemiddeling te accepteren en niet weer voortdurend kunnen staken. Ook vraagt de organisatie aan de Europese Commissie om ATC’s uit buurlanden toestemming te geven de overvliegende vluchten over Frankrijk te begeleiden tijdens stakingen.

De staking van de Franse ATC is niet de enige momenteel gaande is in Frankrijk. Sinds afgelopen vrijdag staakt ook een deel van de piloten van Air France, eveneens uit onvrede over de versobering van hun arbeidsvoorwaarden. Deze staking is gepland tot en met morgen, 14 juni.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…