Home / Luchtvaart / EasyJet klimt en daalt tegelijk

EasyJet klimt en daalt tegelijk

EasyJet klimt en daalt tegelijk

EasyJet rapporteert een sterke passagiers- en omzetgroei over de laatste zes maanden tegelijk met een groot financieel verlies. De omzet groeide met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De maatschappij vervoerde 2,8 miljoen passagiers meer.

“EasyJet heeft een stevig resultaat geboekt tijdens de wintermaanden door een strakke kostenbeheersing, verbeterde operationele prestaties en binnen de voorspelde omzetverwachting,” zegt CEO Carolyn McCall in een persverklaring.

Ondanks de toegenomen passagiersaantallen en omzet heeft easyJet toch een zwaar financieel verlies geleden van 127 miljoen pond (147 miljoen euro). Dit is volgens de maatschappij conform de verwachtingen en te wijten aan ongunstige wisselkoersen en een vroege Pasen die nu in de tweede helft van easyJets fiscale jaar viel. In 2016 leek easyJet ook gevoelig voor de fall-out van Brexit en het dalende Britse pond en bleven de prestaties achter bij die van concurrenten als Ryanair en Wizz Air.

McCall ziet de komende periode niettemin zonnig in: “Onze zomerboekingen lopen voor op dezelfde periode vorig jaar. Dat geeft aan dat de vraag naar vliegreizen sterk blijft en levert verder bewijs dat consumenten prioriteit geven aan vliegreizen boven andere niet-essentiële zaken. Vooruitkijkend zien we een verbeterde trend bij de omzet per stoel en een verdere reducering van de capaciteitsgroei bij concurrenten.”

Keuze voor grotere toestellen
De maatschappij maakte ook bekend dat het met Airbus is overeengekomen om een deel van de in 2013 bestelde A320neo toestellen om te zetten naar de grotere A321neo. In de zomer van 2018 worden de eerste van dertig A321neo’s aan easyJet geleverd.

Op 31 maart 2017 telde easyJet’s totale vloot 266 toestellen. De vloot bestaat uit Airbus A319s met 156 stoelen, Airbus A320 met 180 stoelen en sinds mei 2016 ook A320s met 186 stoelen. De 144 A319s worden geleidelijk uitgefaseerd. De eerste A320neo wordt in juni dit jaar geleverd.

Het grotere toestel is belangrijk voor de maatschappij om groei te blijven realiseren op luchthavens die slotbeperkingen kennen, door het aantal stoelen per vlucht te verhogen met circa 30 procent in vergelijking met een A320 en 50 procent ten opzichte van een A319.

De A321neos verbruiken ook relatief minder brandstof waardoor een kostenbesparing van tussen de acht en negen procent wordt gerealiseerd en er betere milieuprestaties worden geleverd.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…

Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…

Akkoord bij BA: lager loon

Akkoord bij BA: lager loon

01/08/2020

De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke loonsverlaging van twintig procent. Er vallen ook 270 gedwongen ontslagen, wel veel minder dan de directie aanvankelijk wilde. Het akkoord…

Elbers: lagere lonen moeten

Elbers: lagere lonen moeten

31/07/2020

KLM maakt de grootste crisis ooit door en moet daarom hard ingrijpen, ook in de lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Dit zei topman Pieter Elbers vrijdag tijdens een videoconferentie met de…

KLM schrapt tot 5.000 banen

KLM schrapt tot 5.000 banen

31/07/2020

KLM heeft vrijdagochtend bekendgemaakt 4.500 tot 5.000 banen te zullen schrappen als gevolg van de coronacrisis, waarvan 1.500 gedwongen ontslagen. De airline leed in het tweede kwartaal een verlies van…