Home / Luchtvaart / Wat kost wifi aan boord?

Wat kost wifi aan boord?

Wat kost wifi aan boord?

De tarieven voor wifi aan boord van vliegtuigen loopt bij luchtvaartmaatschappijen veel uiteen. Uit onderzoek van reiszoekmachine Kayak blijkt dat sommige luchtvaartmaatschappijen deze dienst gratis aanbieden aan alle reizigers, terwijl andere maatschappijen stevige tarieven rekenen.

“Wij weten hoe belangrijk het is voor de reiziger om verbonden te zijn met het internet, ook in de lucht,” aldus Julia Stadler-Damisch, Kayak regional director van Nederland, Zwitserland en Duitsland. “Wifi in de lucht is inmiddels een realiteit en het aantal vliegmaatschappijen die dit aanbieden groeit.”

Gratis wifi
Een aantal luchtvaartmaatschappijen biedt gratis draadloos internet aan, vaak onder voorwaarden. Norwegian Air Shuttle is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die alle reizigers gratis gebruik laat maken van internet aan boord. Ook Aer Lingus en Turkish Airlines verstrekken gratis wifi, maar alleen aan passagiers in de business class. SAS geeft gratis internet als extraatje aan trouwe klanten die SAS Plus of SAS Business en een Gold of Diamond frequent flyer lidmaatschap hebben.

Enkele andere maatschappijen geven een datalimiet aan passagiers voor gratis internet. Qatar Airways biedt passagiers het eerste kwartier gratis draadloos internet aan. Bij Emirates betalen passagiers niet voor de eerste 10 MB data in de lucht, na de eerste 10 MB wordt 94 eurocent in rekening gebracht, waarmee 500 MB kan worden verbruikt.

Databundels
De meerderheid van de luchtvaartmaatschappijen brengt kosten in rekening voor het gebruik van internet tijdens de vlucht. Een aantal airlines werkt met databundels. Airberlin biedt 20 Mb voor 4,90 euro. Thai Airways en Aeroflot rekenen beide 4,70 euro voor 10 MB. De kosten van 10 MB bij SriLankan zijn aanzienlijk hoger, namelijk 14,73 euro.

KLM
KLM biedt wifi aan boord aan in haar Dreamliners, die af fabriek zijn uitgerust met draadloos internet. Voor de rest van de langeafstandsvloot beginnen KLM en partner Air France eind dit jaar met een ombouwoperatie die wifi breder beschikbaar moet maken. KLM werkt niet met databundels maar met tijdseenheden. Een uur in de lucht surfen op het internet kost 10,95 euro, voor 24 uur wifi aan boord wordt 19,95 euro gevraagd.

SAS rekent binnen Europa 6,00 euro voor onbeperkt wifi aan boord. Bij Aer Lingus kan dit voor 7,95 euro. American Airlines en Iberia bieden beide een uur wifi in de lucht voor 8,99 euro en 29,99 euro voor 24 uur onbeperkt wifi. Lufthansa vraagt 17,00 euro voor draadloos internet gedurende de hele vlucht (9,00 euro voor een uur).

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM-BCG ondersteunt Virgin

KLM-BCG ondersteunt Virgin

27/02/2020

Het partnerschap van KLM en de Boston Consulting Group voor de operationele digitalisering van luchtvaartmaatschappijen, heeft Virgin Atlantic als nieuwe klant binnengehaald. KLM-BCG zal Virgin ondersteunen bij het ‘optimaliseren en…

KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….