Home / Luchtvaart / Overeenstemming KLM en FNV over cao voor grond

Overeenstemming KLM en FNV over cao voor grond

Overeenstemming KLM en FNV over cao voor grond

Vandaag hebben KLM en de FNV Luchtvaart (onder voorbehoud van goedkeuring door de leden) overeenstemming bereikt over de cao voor de grondmedewerkers.

KLM laat in een verklaring weten tevreden te zijn over dit bereikte resultaat. “Het is in lijn met de Perform 2020-doelstellingen en past binnen het kader van het KLM-voorstel van half juli. De Unie, CNV, VHKP en NVLT hebben dit voorstel al aan hun achterban voorgelegd of gaan dit de komende periode doen,” aldus KLM.

Aart Slagt, Executive Vice President HR & Industrial Relations KLM, zegt hierover: “Ik ben blij dat met deze overeenstemming duidelijkheid is gekomen voor alle grondmedewerkers. In dit voorstel staat dat alle grondmedewerkers onder andere een verbeterde winstdelingsregeling krijgen met in 2016 een gegarandeerde uitkering van 1600 euro en in 2017 een gegarandeerde eenmalige uitkering van 1 procent. Per 2018 volgt een structurele loonsverhoging van 1 procent. Daarbovenop verlengt KLM de werkgelegenheidsafspraak uit de huidige cao. Het voorstel is van groot belang voor KLM en haar medewerkers en ik hoop dat we de periode van onrust achter ons kunnen laten.”

Doorbraak in onderhandleingen
“We hebben eindelijk een doorbraak, zeg maar een trendbreuk,” zegt cao-onderhandelaar Jan van den Brink van FNV. “KLM wil samen met ons de race naar beneden stoppen. De bezuinigingen op de personeelskosten door KLM worden tot stilstand gebracht. We gaan samen optrekken in de richting van Schiphol, Den Haag en Europa om te pleiten voor eerlijke concurrentie in de luchtvaart. KLM zegt toe geen werkzaamheden meer uit te besteden. In plaats van meer en meer uitzendkrachten in te zetten, krijgen nu 200 uitzendkrachten een echte baan bij KLM.”

Volgens FNV is KLM is met een nadrukkelijk beter cao-bod gekomen: meer geld, meer uitzendkrachten in vaste dienst en iedereen behoudt zijn HV-dagen (ouderendagen) tot 2023. Van den Brink: “Doordat er een bodem van 50 euro in de loonsverhoging is gelegd, gaan veel KLM’ers er meer dan 1 procent op vooruit. Sterker nog, in de laagste salarisschalen kan dat oplopen tot bijna 3 procent. En elke grondmedewerker behoud zijn HV-dagen tot 2023.”

Op zeer korte termijn vindt een gesprek plaats met alle vijf grondbonden om te toetsen of iedereen zich kan vinden in de nu voorliggende formuleringen van het KLM-voorstel.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…