Home / Luchtvaart / Komst van Jet Airways goed voor Nederlandse economie

Komst van Jet Airways goed voor Nederlandse economie

Komst van Jet Airways goed voor Nederlandse economie

De komst van Jet Airways naar Amsterdam is maandag uitvoerig toegelicht tijdens een grootse persconferentie op Schiphol. Op 27 maart begint de Indiase maatschappij met drie dagelijkse non-stop vluchten vanaf Amsterdam naar Delhi, Mumbai en Toronto. Schiphol wordt de nieuwe Europese hub van Jet Airways, ten koste van Brussels Airport.

Jet Airways heeft een strategisch samenwerkingsverband gesloten met KLM en Delta, waarbij via Schiphol codeshare-vluchten worden aangeboden naar dertig bestemmingen in Europa en elf bestemmingen in de Verenigde Staten en Canada.

“Dit is een groot moment, zowel voor Jet Airways als voor mij persoonlijk,” zegt Naresh Goyal, bestuursvoorzitter van Jet Airways. “Het is al heel lang een wens van mij om op Amsterdam te vliegen. De eerste gesprekken hierover dateren uit 2010.” Goyal heeft ook zijn motivatie om de Europese hub van Jet Airways van Brussel naar Amsterdam te verhuizen: “We waren niet ongelukkig met Brussel als hub, maar we zitten in de luchtvaartindustrie om geld te verdienen. In commercieel opzicht biedt Amsterdam ons nu eenmaal meer.”
Uitbreiding van de codeshare-overeenkomst met KLM en Delta, aansluiting bij de alliantie SkyTeam en wellicht een joint venture behoren tot de mogelijkheden volgens Goyal. “We zijn gelukkig met dit verbond en denken niet aan andere huwelijken. Net zoals in een echt huwelijk, is het daarbij een beetje geven en nemen.” De intentie is om de bestaande samenwerking op termijn uit te breiden. “We go for the full pregnancy,” aldus Goyal.

KLM heeft een lange historie met India, voegt KLM-baas Pieter Elbers daaraan toe. “In 1929 vloog KLM voor het eerst naar Calcutta en in 1955 naar Delhi. Dit samenwerkingsverband is niet alleen voor KLM, maar voor de hele Nederlandse economie van groot belang,” vervolgt Elbers. “De economische waarde van de overeenkomst bedraagt 100 miljoen euro per jaar.”

Aanzuigende werking
Directe vluchten hebben een aanzuigende werking op het bedrijfsleven, geeft Elbers aan. “Dat hebben we ook al gezien met vluchten naar Japan en China. Voor bedrijven die in Europa hun hoofdkantoor willen vestigen, is connectiviteit enorm belangrijk. Nu bieden we vanaf Amsterdam drie keer zoveel stoelen aan naar India als voorheen. Dat maakt Amsterdam extra aantrekkelijk voor Indiase bedrijven om zich hier te vestigen.”

Volgens Schiphol-baas Jos Nijhuis kon de samenwerking met Jet Airways niet op een beter moment beginnen. “Het is een zeer welkom verjaardagsgeschenk,” aldus Nijhuis, die refereert aan het 100-jarig bestaan dat Schiphol dit jaar viert.

Naresh Goyal heeft Jet Airways in 1992 opgericht, op een moment toen de Indiase overheid besloot de burgerluchtvaart te liberaliseren. In het begin bestond de vloot uit vier Boeing 737-300’s naar 12 bestemmingen. In 2005 kreeg Jet Airways toestemming om ook intercontinentaal te vliegen en inmiddels vliegt de Indiase carrier met 115 vliegtuigen naar 51 binnenlandse bestemmingen en 22 wereldwijd.

Passagiers die vanaf Europa via Amsterdam vliegen hebben dankzij deze overeenkomst toegang tot het netwerk van Jet Airways in India, SAARC (Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan en Sri Lanka) en de ASEAN-regio. Behalve Delhi en Mumbai, die non-stop worden aangevlogen vanaf Schiphol, zijn er doorverbindingen naar onder meer Hyderabad, Bengaluru, Chennai, Ahmedabad, Kochi, Goa, Kolkata en Amritsar in India; Dhaka, Bangladesh; Kathmandu, Nepal en Colombo, Sri Lanka.

Op de routes vanaf Amsterdam zet Jet Airways een Airbus A330-300 in die 24 stoelen heeft in Premier (de business class van Jet Airways) en 259 stoelen in de economy class.

Behalve KLM-baas Elbers, Jet Airways-voorzitter Goyal en Schiphol-topman Jos Nijhuis waren ook Nat Pieper, senior vice President EMEA van Delta Air Lines, de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, en de ambassadeur van India, J.S. Mukul, bij de bijeenkomst aanwezig. Allen onderstreepten het belang van de overeenkomst tussen de drie continenten.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…