
Volgens het tv-programma Zembla hebben KLM en Schiphol waarschuwingen over risico’s van uitlaatgassen en fijnstof jarenlang in de wind geslagen. Veel medewerkers zijn daardoor ziek geworden, stellen de samenstellers op basis van eigen onderzoek.
“Schiphol en KLM zijn 15 jaar geleden al door hun eigen arbodiensten gewaarschuwd voor een verhoogd risico op hartproblemen en longkanker bij hun medewerkers,” schrijft Zembla op de eigen site. Het gaat om het personeel dat de vliegtuigen afhandelt op het platform. De onderzoeksjournalisten zeggen ‘vertrouwelijke rapporten’ hierover in handen te hebben, waaruit blijkt dat de uitlaatgassen van vooral vliegtuigen en de hoeveel (ultra-) fijnstof op de luchthaven veel hoger is dan elders.
Ze spraken met veel betrokkenen en maakten het programma ‘Ziek Van Schiphol’ dat donderdagavond op tv komt. De luchthaven zelf en de bedrijven die er opereren, zoals KLM, zouden te weinig doen om het personeel dat in de buitenlucht werkt te beschermen.
Kanker
Op Schiphol werken in normale tijden – de coronacrisis buiten beschouwing gelaten – rond de 20.000 mensen op het platform. Zembla sprak de afgelopen maanden met tientallen van hen; de meesten wilden alleen anoniem hun verhaal doen. Gerben de Jong, een leidinggevende van KLM, wilde wel met naam en toenaam worden genoemd. “Je ziet gewoon dat collega’s hier ziek worden. Ik ken hier niemand op Schiphol met een andere doodsoorzaak dan kanker,” aldus De Jong tegen Zembla.
FNV wil Schiphol en de afhandelingsbedrijven nu aansprakelijk stellen voor de gezondheidsschade. Bestuurder Joost van Doesburg tegen Zembla: “Wij zien dat onze leden ziek worden en eerder doodgaan door hun werkzaamheden. Die schade moet vergoed gaan worden.”
De overheid onderzoekt de kwestie inmiddels, zo heeft de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigd. Zowel Schiphol als KLM zijn schuldbewust tegenover Zembla en zeggen beide effecten van gassen en fijnstof voor hun medewerkers te willen verminderen.
Beeld © Schiphol