Home / Luchthavens / Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

Zakenluchthaven Twente blijft

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de verdere ontwikkeling van Twente Airport voor zakelijk verkeer. Omwonenden hadden bezwaar aangetekend, maar de Raad heeft deze ongegrond verklaard.

Er bestaan al jaren plannen voor een commerciële doorstart van de militaire basis, die in 2007 dicht ging. Een doorstart in 2014 mislukte, maar de provincie Overijssel en de gemeente Enschede bleven in de toekomst van de luchthaven geloven en lanceerden een nieuw plan.

Het Luchthavenbesluit voor Twente is sinds 1 maart 2017 van kracht en voorziet in 20.000 vluchten van zakenvliegtuigen per jaar (vijftig per dag). De Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente (VOLT) en de Stichting Hart van Twente tekenden evenwel bezwaar aan bij de Raad van State en eisten sluiting. Er zou sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun.

De Raad van State is van oordeel dat het niet aan de omwonenden is om te oordelen over de vraag of er staatssteun is gegeven. De Raad laat zich er verder niet over uit wie daar wel een uitspraak over zou moeten doen, maar Nederland moet in dit verband voldoen aan Europese regelgeving.

Twente Airport heeft één baan, met een ruime lengte van 3.000 meter, waarop in principe elk type toestel kan landen en opstijgen. In de praktijk komen er alleen kleinere zakenvliegtuigen. Hoeveel verkeer de luchthaven momenteel aandoet is onduidelijk – op de site staan daarover geen gegevens.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Airbus A321neo voor easyJet

Airbus A321neo voor easyJet

18/07/2018

EasyJet heeft vandaag op de Farnborough Airshow haar eerste Airbus A321neo geïntroduceerd. Topman Johan Lundgren bevestigt aan boord tegen Zakenreis dat het toestel ook zal worden ingezet op vluchten van…

Singapore op 1 in 2018

Singapore op 1 in 2018

17/07/2018

Singapore Airlines heeft op de lijst van beste airlines van Skytrax de eerste plaats ‘heroverd’ op Qatar Airways. Garuda schoof een plek op, naar negen. KLM klom drie plaatsen en…

Goede zaken op Farnborough

Goede zaken op Farnborough

17/07/2018

Op de Farnborough Airshow bij Londen, die gisteren is begonnen, zijn tot nu toe goede zaken gedaan. Vliegtuigfabrikanten konden de eerste twee dagen voor 95,5 miljard dollar aan orders bijschrijven….

Schrapt KLM de dutyfree?

Schrapt KLM de dutyfree?

17/07/2018

KLM overweegt in navolging van Amerikaanse carriers de verkoop van dutyfree aan boord te stoppen, schrijft website TRBusiness. Om die reden zou de Boutique Magnifique, een event voor de cabin…

Chinese jv Air France-KLM

Chinese jv Air France-KLM

17/07/2018

Air France, KLM, China Southern Airlines en Xiamen Airlines smeden hun twee bestaande joint ventures om tot één jv. Air France-KLM zegt hiermee haar positie op de Chinese markt te…