Home / Luchthavens / Winkelstaking Schiphol dreigt

Winkelstaking Schiphol dreigt

Winkelstaking Schiphol dreigt

Medewerkers van Schiphol Airport Retail, het bedrijf achter See Buy Fly, hebben een ultimatum gesteld aan de directie. Gesteund door de FNV eisen ze intrekking van het plan de cao te vervangen door een goedkopere regeling.

Volgens de vakbond heeft de Schiphol Retail Group, waarin het luchthavenbedrijf zelf een belang heeft van 40 procent – het Duitse familiebedrijf Gebr. Heinemann bezit de andere 60 procent – de afgelopen jaren ‘miljoenen euro’s winst gemaakt,’ terwijl de lonen gelijk zouden zijn gebleven.

De bond zegt in een verklaring dat het bedrijf de crisis wil gebruiken om de structuur te veranderen voor zijn ongeveer 150 personeelsleden. Margje van der Woude, bestuurder FNV Handel: ”Onder het mom: never waste a good crisis en onder druk van de aandeelhouders grijpt de directie nu de coronacrisis aan om de cao te vervangen door een goedkopere arbeidsvoorwaardenregeling.”

Inspraak
Een avr betekent onder meer dat medewerkers veel minder inspraak zullen hebben. Van der Woude: “De mensen in de winkels willen nu en in de toekomst kunnen meepraten over hun rechten. Zij geven de directie tot komende woensdag de tijd om over de brug te komen. Zo niet dan sluit ik stakingen niet uit.”

De FNV zegt te begrijpen dat het door corona ‘een lastige tijd’ is voor de winkels op Schiphol. Van der Woude: “Maar als samenleving hebben we See Buy Fly gesteund met NOW-subsidie. Bovendien is Schiphol Airport Retail financieel gezond genoeg om een tegenslag op te vangen. Net nu het vliegverkeer weer op gang komt, wil de directie deze verslechtering erdoor jassen.”

De winkelmedewerkers en de bond richten hun pijlen ook op president-directeur Dick Benschop van de Schiphol Group, die ze vorige maand opriepen als aandeelhouder van de retailketen de eigenaren van de winkels te corrigeren. “Benschop ziet het gebeuren en weet dat het in strijd is met de waarden van Schiphol. Hij kijkt, maar grijpt niet in en slaapt rustig verder,” aldus Margje van der Woude.

Foto © Schiphol

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…