Home / Luchthavens / Weer uitstel Istanbul Airport

Weer uitstel Istanbul Airport

Weer uitstel Istanbul Airport

De opening van de nieuwe luchthaven van Istanbul is voor de tweede maal uitgesteld en nu voorzien in maart 2019. Een deel van het bouwterrein staat momenteel onder water door overvloedige regenval. Voorlopig blijft flag carrier Turkish Airlines opereren vanaf Atatürk Airport.

Eind oktober opende president Erdogan de nieuwe airport weliswaar symbolisch, maar de voor die periode geplande verhuisoperatie, waarbij binnen 48 uur alle verkeer van het bestaande Atatürk zou overgaan naar de nieuwe luchthaven, ging zonder opgave van redenen niet door. Als nieuwe openingsdatum noemde de luchthavendirectie toen 31 december.

Maart 2019
Deze week werd duidelijk dat ook dit niet haalbaar is. Maart 2019 is nu de maand waarin het moet gebeuren; een precieze dag is niet genoemd. Ook nu blijft in het midden wat het probleem is, maar het heeft er alle schijn van dat de Turkse autoriteiten – de luchthaven is een van Erdogans megaprojecten – zich hebben verkeken op de complexiteit van het geheel.

De ambities rond de nieuwe luchthaven van Istanbul waren en zijn zeer groot. De autoriteiten en Turkish Airlines spreken al langere tijd over ‘de grootste airport ter wereld’, omdat de capaciteit moet oplopen tot 120 miljoen passagiers in 2023 en uiteindelijk naar 150 tot 200 miljoen passagiers in 2030.

Capaciteit en werkelijk vervoerd aantal passagiers is evenwel niet hetzelfde. Atatürk verwerkte in 2017 bijna 64 miljoen passagiers, een toename van vijf procent ten opzichte van 2016. Een verdubbeling van dit aantal binnen vier jaar, op Atatürk zelf of op de nieuwe luchthaven – die nog geen naam heeft – is niet erg realistisch. Met de huidige groeicijfers lijkt een getal tussen de 80 en 90 miljoen passagiers in 2023 het maximaal haalbare.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…