Home / Luchthavens / Weer uitstel Istanbul Airport

Weer uitstel Istanbul Airport

Weer uitstel Istanbul Airport

De opening van de nieuwe luchthaven van Istanbul is voor de tweede maal uitgesteld en nu voorzien in maart 2019. Een deel van het bouwterrein staat momenteel onder water door overvloedige regenval. Voorlopig blijft flag carrier Turkish Airlines opereren vanaf Atatürk Airport.

Eind oktober opende president Erdogan de nieuwe airport weliswaar symbolisch, maar de voor die periode geplande verhuisoperatie, waarbij binnen 48 uur alle verkeer van het bestaande Atatürk zou overgaan naar de nieuwe luchthaven, ging zonder opgave van redenen niet door. Als nieuwe openingsdatum noemde de luchthavendirectie toen 31 december.

Maart 2019
Deze week werd duidelijk dat ook dit niet haalbaar is. Maart 2019 is nu de maand waarin het moet gebeuren; een precieze dag is niet genoemd. Ook nu blijft in het midden wat het probleem is, maar het heeft er alle schijn van dat de Turkse autoriteiten – de luchthaven is een van Erdogans megaprojecten – zich hebben verkeken op de complexiteit van het geheel.

De ambities rond de nieuwe luchthaven van Istanbul waren en zijn zeer groot. De autoriteiten en Turkish Airlines spreken al langere tijd over ‘de grootste airport ter wereld’, omdat de capaciteit moet oplopen tot 120 miljoen passagiers in 2023 en uiteindelijk naar 150 tot 200 miljoen passagiers in 2030.

Capaciteit en werkelijk vervoerd aantal passagiers is evenwel niet hetzelfde. Atatürk verwerkte in 2017 bijna 64 miljoen passagiers, een toename van vijf procent ten opzichte van 2016. Een verdubbeling van dit aantal binnen vier jaar, op Atatürk zelf of op de nieuwe luchthaven – die nog geen naam heeft – is niet erg realistisch. Met de huidige groeicijfers lijkt een getal tussen de 80 en 90 miljoen passagiers in 2023 het maximaal haalbare.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NH Flower Market geopend

NH Flower Market geopend

17/05/2019

Het NH Hotel Collection Amsterdam Flower Market heeft deze week officieel zijn deuren geopend. Het hotel stond tot nu toe bekend als het NH Carlton en is na een uitgebreide…

Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

15/05/2019

Air France krimpt haar netwerk op de korte afstand in, waardoor 465 banen verdwijnen. Een woordvoerder zegt in Parijs tegen Zakenreis dat de concurrentie van de hogesnelheidstrein Air France op…

Topman Jet Airways stapt op

Topman Jet Airways stapt op

15/05/2019

Vinay Dube, de CEO van Jet Airways, is opgestapt. Dit heeft de carrier vandaag bekendgemaakt. Ook drie andere topmanagers hebben Jet verlaten. De ondergang van de Indiase partner van Air…

Inclusief denken bij Transavia

Inclusief denken bij Transavia

14/05/2019

Transavia wil de eigen uitstoot van CO2 verlagen en tegelijkertijd ‘vliegen voor iedereen mogelijk houden.’ Dit heeft directeur Mattijs ten Brink gezegd op de Lentebijeenkomst van de Dutch Aviation Group…