Home / Luchthavens / Wat is een noodzakelijke reis?

Wat is een noodzakelijke reis?

Wat is een noodzakelijke reis?

Schiphol, KLM en BARIN hebben woensdag gereageerd op de commotie over drukte op de luchthaven. Ondanks het feit dat de regering iedereen afraadt om op reis te gaan, negeren veel mensen dit. Een algeheel vliegverbod voor vakantiegangers is een optie die in Den Haag nu wordt overwogen.

“De uitdagingen die wij hebben zijn enorm,” schrijven KLM, Schiphol en BARIN (Board of Airline Representatives In the Netherlands) woensdagavond in een gezamenlijke verklaring. “Het kabinet roept ons op alleen te reizen als dat noodzakelijk is.  Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om de reizen dan verantwoord en veilig te laten verlopen. We zetten extra veel mensen in, doen er alles aan zodat reizigers afstand van elkaar kunnen bewaren op de luchthaven en verspreiden de vluchten zoveel mogelijk over de dag.”

Het probleem voor de branche lijkt hem erin te zitten dat er voor “noodzakelijke reizen” geen duidelijke definitie is afgegeven. Gaat het alleen om medische en technische beroepen, zeelieden en diplomaten of vallen er ook zakenreizigers of mensen die op familiebezoek willen onder?

Verscherping
KLM, Schiphol en BARIN gaan niet op die vraag in, want verscherping van de definitie betekent voor hen nóg minder passagiers. “We maken het met elkaar mogelijk dat noodzakelijke reizen doorgang kunnen vinden en de voor Nederland zo belangrijke verbindingen voor passagiers en vrachtvervoer in stand blijven,” schrijven ze.

Premier Mark Rutte was dinsdag in een Kamerdebat fel over mensen die, hoewel de hele wereld ‘oranje’ is, toch op reis willen. “Als je de komende weken de onbeschaamdheid hebt om te gaan vliegen, terwijl je daar geen dringende reden voor hebt, is dat gewoon asociaal. Je moet dat nu niet doen. Er is niet voor niets een negatief reisadvies,’’ aldus de VVD-bewindsman.

Coalitiepartij CDA gaf dinsdag aan voorstander te zijn van een tijdelijk vliegverbod voor alle passagiers die op vakantie willen. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af om dat door te voeren. Vrachtvluchten zouden dan nog wel kunnen worden uitgevoerd.

Opstoppingen
De kritiek uit de politiek betreft ook de te geringe afstand tussen passagiers bij de controlepunten op Schiphol die de afgelopen weken enkele malen is geconstateerd. Hoewel het aantal passagiers nog maar een fractie is van vorig jaar, slaagt de luchthaven er niet in een systeem aan te houden waarbij de anderhalve meter tussen passagiers gewaarborgd is.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, zei woensdagavond dat zij er bij Schiphol en KLM “nogmaals” op heeft aangedrongen de passagiersstromen goed te regelen, met voldoende afstand.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…