Home / Luchthavens / Vragen over Amerikaanse immigratiefaciliteit in Abu Dhabi

Vragen over Amerikaanse immigratiefaciliteit in Abu Dhabi

Vragen over Amerikaanse immigratiefaciliteit in Abu Dhabi

Elf Amerikaanse senatoren hebben een brief gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Veiligheid over een overeenkomst met Abu Dhabi, waardoor passagiers die naar de VS vliegen al op de luchthaven van vertrek de immigratieformaliteiten kunnen afhandelen. Zo hoeven zij niet in de rij te staan bij de paspoort- en douanecontrole als zij in de VS arriveren.

De senatoren zetten vraagtekens bij de bevoegdheid van Binnenlandse Veiligheid voor het afsluiten van een dergelijk akkoord. Ook vinden zij het raar dat de faciliteit, die voor 80 procent wordt gefinancierd door Abu Dhabi, wordt gerealiseerd op een luchthaven die door geen enkele Amerikaanse carrier wordt bediend. “Wij vragen ons af of het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de keuze van een vestiging voor pre-controle baseert op een risicoanalyse of dat het een kwestie is van ‘pay-to-play’ – als je betaalt, krijg je zo’n faciliteit.”

Ook menen de senatoren dat het raar is dat een buitenlandse partij de controle financiert, terwijl die ter beveiliging van de VS dient.

Zowel Amerikaanse als Europese luchtvaartmaatschappijen vinden de nieuwe service op de luchthaven van Abu Dhabi een slechte zaak. De Amerikaanse carriers zeggen dat de mankracht beter kan worden benut om de wachtrijen in de VS zelf te verkleinen. De Europeanen vinden dat er sprake is van concurrentievervalsing.

Er zijn meer landen waar je de immigratieprocedure al op de luchthaven van vertrek kunt doorlopen: in Ierland, Canada, Aruba, Bermuda en de Bahama’s.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…