Home / Luchthavens / ‘Vliegweerbericht’ Schiphol

‘Vliegweerbericht’ Schiphol

‘Vliegweerbericht’ Schiphol

Schiphol heeft een ‘vliegweerbericht’ gelanceerd waarin omwonenden het luchtverkeer in hun eigen omgeving kunnen volgen. De Notifly app geeft actuele vluchten aan en de verwachtingen voor 24 uur.

“Indien het verwachte vliegverkeer onverwachts verandert door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden kunnen gebruikers van Notifly desgewenst een notificatie ontvangen,” zegt de luchthaven in een communiqué. Het woord notifly is een samenvoeging van notify (op de hoogte stellen) en fly (vliegen).

Per uur kunnen omwonenden bekijken hoeveel vliegtuigen er op hun locatie naar verwachting overvliegen. Ook kunnen gebruikers een kaart openen met live vliegverkeer.  Te zien is om welk type vliegtuig het gaat, op welke baan deze is gestart of gaat landen en wat de herkomst of bestemming is. Ook de vlieghoogte en snelheid zijn af te lezen.

Voorspelbaarheid
Schiphol legde twee jaar geleden zijn oor te luisteren bij omwonenden en zegt dat er vraag bleek te bestaan naar “meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer en meer proactieve communicatie daarover.”

Notifly moet het antwoord zijn. De app is een aantal maanden met buren getest. “Op basis van de feedback uit deze zogenaamde beta-test is de app geoptimaliseerd en klaargemaakt voor livegang. Ook na lancering blijft Schiphol in samenwerking met omwonenden werken aan de doorontwikkeling van de app, onder andere aan het vergroten van het werkingsgebied.” 

Notifly doet de locatiegebonden voorspellingen over vliegverkeer op basis van een zelflerend algoritme. De voorspelling van Notifly ontstaat doordat meerdere variabelen aan elkaar verbonden worden om een betrouwbare voorspelling te doen, zegt Schiphol.

“Het model verwerkt weerdata van het KNMI en radardata over het vliegverkeer. Het model zoekt naar gelijksoortige omstandigheden en pakt daar een gemiddelde uit. Het model is zelflerend, waarbij de voorspelling die het heeft gegeven langs de meetlat legt van het daadwerkelijk aantal vliegtuigen dat op dat moment komt overvliegen. Deze data wordt vervolgens verwerkt, om de voorspelling steeds te blijven verbeteren.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de app verwelkomd. De verantwoordelijke  bewindsvrouw, Cora van Nieuwenhuizen, vroeg Schiphol een “vliegweerbericht” te maken en zegt nu in een verklaring “blij” te zijn met het product. “Voorspelbaarheid is van belang voor de omwonenden van Schiphol. Dit is gelukt met de Notifly app,” aldus Van Nieuwenhuizen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…