Home / Luchthavens / Virtuele toren Londen City

Virtuele toren Londen City

Virtuele toren Londen City

Londen City Airport heeft sinds kort geen verkeerstoren meer. Vliegtuigen worden nu begeleid vanuit een controlecentrum op grote  afstand. Het systeem had in 2019 al live zullen gaan, maar de coronacrisis leidde tot vertraging.

De luchthaven, die voornamelijk zakenreizigers trekt, werkte de afgelopen jaren aan installatie van een virtuele toren. Vanaf een vijftig meter hoge mast houden zestien camera’s en sensoren de hele luchthaven in de gaten – City heeft maar één start- en landingsbaan – met een overzicht in 360 graden.

De feed, bestaande uit beelden, geluid en radar gegevens, gaat via glasvezelkabels naar Swanwick, aan de Engelse zuidkust, op 130 kilometer afstand. Daar is het hoofdkantoor gevestigd van NATS (National Air Traffic Services), de Britse luchtverkeersleiding.

Het systeem is van Zweedse makelij, gefabriceerd door vliegtuigfabrikant Saab. In het thuisland zijn er al enkele luchthavens mee uitgerust. Volgens een opgave van Saab kunnen de kosten van de verkeersleiding door de bediening op afstand met 20 tot 30 procent naar beneden.

Londen City Airport (LCY) had eind 2019 het nieuwe systeem geleidelijk zullen invoeren, maar de coronacrisis kwam ertussen. In april, mei en juni was er zelf helemaal geen luchtverkeersleiding nodig, want alle operaties lage toen vanwege de pandemie stil. Over heel 2020 daalde het verkeer op City met 80 procent, tot 900.000 passagiers.

Foto © London City Airport

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…