Home / Luchthavens / Verkeer Schiphol terug bij af

Verkeer Schiphol terug bij af

Verkeer Schiphol terug bij af

Het passagiersaantal op Schiphol is vorige maand gedaald met 79,4 procent ten opzichte van september 2019, zo heeft de luchthaven vrijdag bekendgemaakt. In vergelijking met augustus 2020 (min 73 procent) zakte het vervoer weer weg. Met de deze week weer ingevoerde gedeeltelijke lockdown in Nederland lijkt Schiphol terug bij af.

Het uitvoeren van vluchten is momenteel weer veel lastiger dan afgelopen zomer. Het enige overgebleven verkeer is grotendeels binnen Europa en zelfs dat is zeer beperkt, omdat in de meeste landen na aankomst een quarantaineplicht geldt, terwijl Nederland hetzelfde vereist voor aankomende reizigers, een handvol bestemmingen uitgezonderd.

In totaal reisden vorige maand 1,3 miljoen passagiers via Schiphol, van wie 1,1 miljoen binnen Europa. Dat was 76,4 procent lager dan dezelfde maand vorig jaar, toen het er 4,6 miljoen waren. Ruim 200.000 reizigers vlogen naar een intercontinentale bestemming: 87,3 procent minder dan september 2019.

Naar alle continenten nam het passagiersvervoer “sterk” af, zegt de luchthaven, variërend van -74 procent voor Latijns-Amerika tot -91 procent voor Noord-Amerika. “Terwijl het aandeel Europese reizigers de afgelopen zomermaanden relatief wat toenam en nu weer afneemt, is het aantal intercontinentale reizigers in die periode stabiel gebleven,” aldus Schiphol. De luchthaven verwacht dat het aantal passagiers in oktober verder zal afnemen, ten opzichte van augustus en september.

RPK
Grootgebruiker KLM verdiende in het verleden haar geld aan hub and spoke: de intercontinentale aan- en afvoer van passagiers, met een doorverbinding via Schiphol. Dit systeem staat sinds april grotendeels stil, omdat er vrijwel geen lange-afstandsvluchten meer mogelijk zijn.

Voor KLM en andere netwerkcarriers betekent dit dat de opbrengst per passagierskilometers (RPK – revenue passenger kilometers) naar verhouding meer is gedaald dan het aantal vervoerde passagiers. KLM weigert hierover informatie te geven.

Cijfers voor de hele branche, zoals onder meer verzameld door de site Statista, geven aan dat de daling in RPK’s in Europa in de laatst gemeten maand augustus 79,9 procent was (zie bijgevoegde grafiek) ten opzichte van 2019. Bij KLM lag in september  de daling in RPK’s vermoedelijk boven de 80 procent.

In april, mei en juni waren de cijfers in Europa overigens nog veel slechter, met een neergang van de RPK’s tot 99 procent. Daarna volgde een verbetering, maar met het opleven van het virus en grenzen die opnieuw dicht gaan, ligt het in de lijn der verwachting dat de trend vanaf september/ oktober weer neerwaarts zal zijn.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM wil commitment bonden

KLM wil commitment bonden

30/10/2020

KLM heeft de vakbonden ‘dringend’ gevraagd een ‘commitment clausule’ te tekenen waarin ze akkoord gaan met langer durende bezuinigingen dan eerder was afgesproken. Zaterdag 31 oktober zal minister van Financiën…

Spoedoverleg bij KLM

Spoedoverleg bij KLM

30/10/2020

De directie van KLM voert vrijdag spoedoverleg met de bonden, aangezien het ingediende steunplan mogelijk wordt verworpen in Den Haag. KLM moet van de regering dieper snijden in de kosten,…

Megaverlies Air France-KLM 

Megaverlies Air France-KLM 

30/10/2020

Air France-KLM heeft over het derde kwartaal een nettoverlies geleden van bijna 1,7 miljard euro, zo heeft het bedrijf vrijdag voorbeurs bekendgemaakt. Q3 was wel beter dan Q2, maar in…

GBTA koopt ACTE-geheimen

GBTA koopt ACTE-geheimen

29/10/2020

GBTA wil de intellectuele eigendommen van het failliete ACTE, waaronder merknamen, software, knowhow en handelsgeheimen overnemen. Daaronder valt ook de opzet van educatieve sessies die ACTE organiseerde. Op papier komt…