Home / Luchthavens / Verkeer Schiphol terug bij af

Verkeer Schiphol terug bij af

Verkeer Schiphol terug bij af

Het passagiersaantal op Schiphol is vorige maand gedaald met 79,4 procent ten opzichte van september 2019, zo heeft de luchthaven vrijdag bekendgemaakt. In vergelijking met augustus 2020 (min 73 procent) zakte het vervoer weer weg. Met de deze week weer ingevoerde gedeeltelijke lockdown in Nederland lijkt Schiphol terug bij af.

Het uitvoeren van vluchten is momenteel weer veel lastiger dan afgelopen zomer. Het enige overgebleven verkeer is grotendeels binnen Europa en zelfs dat is zeer beperkt, omdat in de meeste landen na aankomst een quarantaineplicht geldt, terwijl Nederland hetzelfde vereist voor aankomende reizigers, een handvol bestemmingen uitgezonderd.

In totaal reisden vorige maand 1,3 miljoen passagiers via Schiphol, van wie 1,1 miljoen binnen Europa. Dat was 76,4 procent lager dan dezelfde maand vorig jaar, toen het er 4,6 miljoen waren. Ruim 200.000 reizigers vlogen naar een intercontinentale bestemming: 87,3 procent minder dan september 2019.

Naar alle continenten nam het passagiersvervoer “sterk” af, zegt de luchthaven, variërend van -74 procent voor Latijns-Amerika tot -91 procent voor Noord-Amerika. “Terwijl het aandeel Europese reizigers de afgelopen zomermaanden relatief wat toenam en nu weer afneemt, is het aantal intercontinentale reizigers in die periode stabiel gebleven,” aldus Schiphol. De luchthaven verwacht dat het aantal passagiers in oktober verder zal afnemen, ten opzichte van augustus en september.

RPK
Grootgebruiker KLM verdiende in het verleden haar geld aan hub and spoke: de intercontinentale aan- en afvoer van passagiers, met een doorverbinding via Schiphol. Dit systeem staat sinds april grotendeels stil, omdat er vrijwel geen lange-afstandsvluchten meer mogelijk zijn.

Voor KLM en andere netwerkcarriers betekent dit dat de opbrengst per passagierskilometers (RPK – revenue passenger kilometers) naar verhouding meer is gedaald dan het aantal vervoerde passagiers. KLM weigert hierover informatie te geven.

Cijfers voor de hele branche, zoals onder meer verzameld door de site Statista, geven aan dat de daling in RPK’s in Europa in de laatst gemeten maand augustus 79,9 procent was (zie bijgevoegde grafiek) ten opzichte van 2019. Bij KLM lag in september  de daling in RPK’s vermoedelijk boven de 80 procent.

In april, mei en juni waren de cijfers in Europa overigens nog veel slechter, met een neergang van de RPK’s tot 99 procent. Daarna volgde een verbetering, maar met het opleven van het virus en grenzen die opnieuw dicht gaan, ligt het in de lijn der verwachting dat de trend vanaf september/ oktober weer neerwaarts zal zijn.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…