Home / Luchthavens / Van Nieuwenhuizen: groei op Schiphol, Lelystad moet open

Van Nieuwenhuizen: groei op Schiphol, Lelystad moet open

Van Nieuwenhuizen: groei op Schiphol, Lelystad moet open

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vandaag in een interview met de Volkskrant gezegd dat wat haar betreft Schiphol na 2020 weer mag groeien, en dat Lelystad Airport volgend jaar opengaat.

Schiphol zit momenteel aan haar maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar, zoals overeengekomen aan de Alderstafel in 2008. Eind 2020 loopt deze afspraak ten einde en zou de luchthaven weer mogen groeien. Maar hoeveel? De Omgevingsraad Schiphol (ORS), de opvolger van de Alderstafel (en eveneens onder voorzitterschap van Hans Alders) kwam vorige maand niet met een advies hierover, omdat de omgevingsvertegenwoordigers het onderling niet eens konden worden.

Het is nu aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat om een keuze te maken en dat doet ze, Cora van Nieuwenhuizen wil Schiphol vanaf eind volgend jaar weer laten groeien. ‘We zetten Schiphol niet op slot en trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet. Je kunt niet zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je de boot missen ten opzichte van andere hubs in Europa,’ zegt de bewindsvrouw in de Volkskrant.

Ze voegt er wel aan toe dat er van ‘ongebreidelde groei’ ook geen sprake zal zijn, ze is voor gematigde groei, maar zegt dat het nog ‘een hele puzzel’ wordt.

Flevopolder
Schiphol en Lelystad Airport moesten in de oorspronkelijke plannen functioneren als communicerende vaten, zodra de luchthaven in de Flevopolder open gaat, nu voorzien in 2020. Het overhevelen van (vooral leisure-) vluchten van Schiphol naar Lelystad zou ruimte creëren op de hub.

Maar Schiphol en de staat als grootaandeelhouder hadden buiten de Europese Commissie gerekend. ‘Brussel’ corrigeerde Van Nieuwenhuizen vorig jaar toen zij met een zogeheten Verkeersverdelingsregel (VVR) vluchten van de mainport wilde verplaatsen naar Lelystad.

Dat gaat zomaar niet, liet de Commissie weten. Ook als twee luchthavens tot een en dezelfde groep behoren geldt nog steeds het mededingingsbeginsel: een airport moet ook zelfstandig, niet overgeplaatst verkeer kunnen aantrekken. Drie van de vier Nederlandse regeringspartijen (CDA, D66 en CU) willen daarentegen juist geen autonome groei op Lelystad.

Balans
Aan Van Nieuwenhuizen (VVD) om een oplossing te vinden. ‘De wensen voor Lelystad zijn lastig te verenigen: aan de ene kant wil de Europese Commissie totaal aan het non-discriminatiebeginsel vasthouden, terwijl de Kamer vol gaat voor het selectiviteitsbeleid. Ik moet dus een balans zoeken.’

De minister denkt nu de eerste jaren 25.000 vluchten van Schiphol naar Lelystad uit te plaatsen, van de 45.000 die Lelystad op termijn maximaal zou moeten krijgen. Daarna zou er ook sprake van nieuwe toetreders kunnen zijn. De minister weet niet of de Europese Commissie daar wel mee instemt.

Een heel ander probleem rond Lelystad is de geluidsoverlast die omwonenden vrezen, vooral zolang de herindeling van het Nederlandse luchtruim nog niet gereed is. In de regio gaan daarom stemmen op om de opening van Lelystad uit te stellen totdat die herindeling wel klaar is, in 2023.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…