Home / Luchthavens / Van Nieuwenhuizen: groei op Schiphol, Lelystad moet open

Van Nieuwenhuizen: groei op Schiphol, Lelystad moet open

Van Nieuwenhuizen: groei op Schiphol, Lelystad moet open

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vandaag in een interview met de Volkskrant gezegd dat wat haar betreft Schiphol na 2020 weer mag groeien, en dat Lelystad Airport volgend jaar opengaat.

Schiphol zit momenteel aan haar maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar, zoals overeengekomen aan de Alderstafel in 2008. Eind 2020 loopt deze afspraak ten einde en zou de luchthaven weer mogen groeien. Maar hoeveel? De Omgevingsraad Schiphol (ORS), de opvolger van de Alderstafel (en eveneens onder voorzitterschap van Hans Alders) kwam vorige maand niet met een advies hierover, omdat de omgevingsvertegenwoordigers het onderling niet eens konden worden.

Het is nu aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat om een keuze te maken en dat doet ze, Cora van Nieuwenhuizen wil Schiphol vanaf eind volgend jaar weer laten groeien. ‘We zetten Schiphol niet op slot en trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet. Je kunt niet zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je de boot missen ten opzichte van andere hubs in Europa,’ zegt de bewindsvrouw in de Volkskrant.

Ze voegt er wel aan toe dat er van ‘ongebreidelde groei’ ook geen sprake zal zijn, ze is voor gematigde groei, maar zegt dat het nog ‘een hele puzzel’ wordt.

Flevopolder
Schiphol en Lelystad Airport moesten in de oorspronkelijke plannen functioneren als communicerende vaten, zodra de luchthaven in de Flevopolder open gaat, nu voorzien in 2020. Het overhevelen van (vooral leisure-) vluchten van Schiphol naar Lelystad zou ruimte creëren op de hub.

Maar Schiphol en de staat als grootaandeelhouder hadden buiten de Europese Commissie gerekend. ‘Brussel’ corrigeerde Van Nieuwenhuizen vorig jaar toen zij met een zogeheten Verkeersverdelingsregel (VVR) vluchten van de mainport wilde verplaatsen naar Lelystad.

Dat gaat zomaar niet, liet de Commissie weten. Ook als twee luchthavens tot een en dezelfde groep behoren geldt nog steeds het mededingingsbeginsel: een airport moet ook zelfstandig, niet overgeplaatst verkeer kunnen aantrekken. Drie van de vier Nederlandse regeringspartijen (CDA, D66 en CU) willen daarentegen juist geen autonome groei op Lelystad.

Balans
Aan Van Nieuwenhuizen (VVD) om een oplossing te vinden. ‘De wensen voor Lelystad zijn lastig te verenigen: aan de ene kant wil de Europese Commissie totaal aan het non-discriminatiebeginsel vasthouden, terwijl de Kamer vol gaat voor het selectiviteitsbeleid. Ik moet dus een balans zoeken.’

De minister denkt nu de eerste jaren 25.000 vluchten van Schiphol naar Lelystad uit te plaatsen, van de 45.000 die Lelystad op termijn maximaal zou moeten krijgen. Daarna zou er ook sprake van nieuwe toetreders kunnen zijn. De minister weet niet of de Europese Commissie daar wel mee instemt.

Een heel ander probleem rond Lelystad is de geluidsoverlast die omwonenden vrezen, vooral zolang de herindeling van het Nederlandse luchtruim nog niet gereed is. In de regio gaan daarom stemmen op om de opening van Lelystad uit te stellen totdat die herindeling wel klaar is, in 2023.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…