Home / Luchthavens / Uitstel A-pier op Schiphol

Uitstel A-pier op Schiphol

Uitstel A-pier op Schiphol

De opening van de nieuwe ‘A-pier’ op Schiphol is met een jaar vertraagd en staat nu gepland voor december 2020. De luchthaven noemt uitgelopen werkzaamheden als reden voor het uitstel.

De bouw van de nieuwe pier is al begonnen, ‘de contouren zijn zichtbaar’ zegt Schiphol. De luchthaven blijft intussen normaal opereren. ‘De pier wordt maximaal flexibel inzetbaar door onder meer de aanwezigheid van voorzieningen voor grenscontrole en security filters,’ staat in een verklaring. De naam staat nog niet vast, A-pier is de werknaam. Omdat de letter A in het Engels wordt uitgesproken als ‘E’ in het Nederlands kan dit tot verwarring leiden.

Mezzanine
Behalve de nieuwe pier breidt Schiphol ook Vertrekhal 1 uit, met een extra verdieping, een mezzanine, waar de security lanes komen, voorzien van CT-scans. Deze bouw ligt wel op schema en moet medio 2020 zijn voltooid. De mezzanine wordt verbonden met die van Vertrekhal 2, waardoor er een gecombineerde ruimte met 35 security lanes ontstaat. Door de extra verdieping komt er op de begane grond meer ruimte voor de check-in, zegt Schiphol.

Om de security lanes op de eerste verdieping te realiseren, zijn de business-class-lounges een verdieping hoger geplaatst en tegelijkertijd uitgebreid. Ook vergroot Schiphol het winkel-, horeca- en passagiersgebied.

Omdat het aantal vliegbewegingen tot eind 2020 niet kan stijgen boven het huidige maximum van 500.000 per jaar, kan Schiphol voorlopig alleen groeien indien airlines grotere vliegtuigen inzetten. ‘Het aantal gates dat deze wide-body vliegtuigen kan faciliteren is echter beperkt,’ zegt de luchthaven. De grotere vliegtuigen moeten daarom soms tijdelijk worden geparkeerd op het U-platform, waar nu extra parkeerplekken komen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: acties dreigen om cao

KLM: acties dreigen om cao

21/08/2019

Het overleg tussen de directie van KLM en alle vakbonden over nieuwe cao’s zit muurvast. KLM zegt een ‘verbeterd voorstel’ te hebben gedaan, waar de bonden niet op in willen…

Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…