Home / Luchthavens / Toeslag op Charles de Gaulle voor aanleg nieuw spoor

Toeslag op Charles de Gaulle voor aanleg nieuw spoor

Toeslag op Charles de Gaulle voor aanleg nieuw spoor

De Franse autoriteiten overwegen een heffing van één euro per ticket in te voeren op  de luchthaven Charles de Gaulle (CDG) bij Parijs. De opbrengst moet bijdragen aan de financiering van een spoor voor een nieuwe sneltrein naar de stad. Dit meldt de Franse krant Les Echos.

Volgend jaar zou de Franse regering de toeslag willen introduceren als bijdrage aan de aanlegkosten van 1,4 miljard euro voor de nieuwe lijn die in 2023 gereed zou moeten zijn.

Er bestaan al decennia plannen om de spoorverbinding tussen de luchthaven en het centrum van Parijs te verbeteren. De huidige lijn, RER B, tussen terminal 2 van CDG en Gare du Nord, is redelijk efficiënt en doet er een halfuur over.

Probleem is dat in de RER op stations na de luchthaven ook veel forenzen aan boord komen, waardoor de trein vaak overvol is. Een nieuwe ‘dedicated’ lijn, onder de naam CDG-Express, ligt op de tekentafel en zal Charles de Gaulle verbinden met Gare de l’Est, zonder tussenstops, in twintig minuten. De trein zal voor een deel over bestaand spoor van de RER rijden.

Parijs is een van de kandidaten voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024; volgend jaar kiest het Internationaal Olympisch Comité de stad uit. Rome, Boedapest en Los Angeles zijn de concurrenten. De Franse hoofdstad, waar de spelen in 1900 en 1924 werden gehouden, poogde eerder de spelen van 1992, 2008 en 2012 te organiseren, maar greep naast de hoofdprijs. De Fransen geven zichzelf een goede kans om dit keer wel succes te hebben en lopen alvast vooruit met hun plannen voor een verbeterde infrastructuur.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Nieuwe grond-bond KLM i.o.

12/08/2020

Een groep jonge KLM-employees aan de grond is bezig een nieuwe vakbond op te richten onder de naam UnifiedKLM. Mede-initiatiefnemer Jelle van Miltenburg zegt tegen Zakenreis dat veel personeel zich…

Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….