Home / Luchthavens / Toeslag op Charles de Gaulle voor aanleg nieuw spoor

Toeslag op Charles de Gaulle voor aanleg nieuw spoor

Toeslag op Charles de Gaulle voor aanleg nieuw spoor

De Franse autoriteiten overwegen een heffing van één euro per ticket in te voeren op  de luchthaven Charles de Gaulle (CDG) bij Parijs. De opbrengst moet bijdragen aan de financiering van een spoor voor een nieuwe sneltrein naar de stad. Dit meldt de Franse krant Les Echos.

Volgend jaar zou de Franse regering de toeslag willen introduceren als bijdrage aan de aanlegkosten van 1,4 miljard euro voor de nieuwe lijn die in 2023 gereed zou moeten zijn.

Er bestaan al decennia plannen om de spoorverbinding tussen de luchthaven en het centrum van Parijs te verbeteren. De huidige lijn, RER B, tussen terminal 2 van CDG en Gare du Nord, is redelijk efficiënt en doet er een halfuur over.

Probleem is dat in de RER op stations na de luchthaven ook veel forenzen aan boord komen, waardoor de trein vaak overvol is. Een nieuwe ‘dedicated’ lijn, onder de naam CDG-Express, ligt op de tekentafel en zal Charles de Gaulle verbinden met Gare de l’Est, zonder tussenstops, in twintig minuten. De trein zal voor een deel over bestaand spoor van de RER rijden.

Parijs is een van de kandidaten voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024; volgend jaar kiest het Internationaal Olympisch Comité de stad uit. Rome, Boedapest en Los Angeles zijn de concurrenten. De Franse hoofdstad, waar de spelen in 1900 en 1924 werden gehouden, poogde eerder de spelen van 1992, 2008 en 2012 te organiseren, maar greep naast de hoofdprijs. De Fransen geven zichzelf een goede kans om dit keer wel succes te hebben en lopen alvast vooruit met hun plannen voor een verbeterde infrastructuur.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…

Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…