Home / Luchthavens / Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland.

De GGD Kennemerland verzorgt de uitvoering en de administratie, die plaatsvindt in Aankomsthal 3.  Passagiers wordt via borden gewezen op de testsfaciliteit. Het gaat om reizigers die afkomstig zijn uit risicogebieden, waar het gevaar van een coronabesmetting hoger wordt geacht dan in Europa.

De meeste landen in West-Europa hebben in het schema van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), momenteel de code ‘geel’, hetgeen betekent dat reizen mogelijk is, maar voorzichtigheid geboden blijft. De rest van de aarde is oranje gekleurd (advies: alleen strikt noodzakelijke reizen) met uitschieters naar rood (niet reizen). BuZa actualiseert de wereldkaart voortdurend – onderstaand de meest recente versie.

Veel restricties
Het aantal reizigers richting risicogebieden zal deze zomer overigens maar een fractie zijn van vorig jaar rond deze tijd. Ook op de bestemming bestaan veel restricties, waardoor de animo om aan boord van een vliegtuig te stappen met een ‘oranje’ of ‘rood’ land als reisdoel tot een minimum is gedaald. Bovendien geeft het ministerie “het dringende advies” om na terugkeer veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Schiphol wijst erop dat de teststraat een aanvulling is op bestaande maatregelen. De luchthaven werkt samen met alle betrokken overheden, autoriteiten en luchtvaartpartners “om reizigers veilig en verantwoord te laten reizen.”

Omdat er geen testplicht bestaat en er ook geen toezicht is op naleving van de thuisquarantaine benadrukt  Schiphol de eigen verantwoordelijkheid van de burgers. “Reis niet bij klachten en hou je aan de maatregelen op de luchthaven en aan boord van het vliegtuig,” zegt de luchthaven.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…