Home / Luchthavens / Te weinig overleg Schiphol bij grote stroomstoring in april

Te weinig overleg Schiphol bij grote stroomstoring in april

Te weinig overleg Schiphol bij grote stroomstoring in april

Schiphol heeft tijdens de grote stroomstoring eind april te weinig overlegd met andere instanties, waaronder de gemeente Haarlemmermeer en de marechaussee. Ook kwam de opschaling te laat. Dit blijkt uit een onafhankelijke evaluatie van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

Bij de storing op 29 april lag het luchtverkeer urenlang stil, omdat er geen stroom was. Duizenden passagiers konden die dag niet vertrekken, terwijl de marechaussee toegangswegen en het treinstation afsloot om de toeloop van mensen onder controle te krijgen.

Hoewel de oorzaak ervan buiten de luchthaven lag en te maken had het hoogspanningsnet, erkende Schiphol eerder al dat haar back-up systemen (waaronder noodaggregaten) niet goed op orde waren.

Crisis Onderzoeksteam
Schiphol, Haarlemmermeer, de Veiligheidsregio Kennemerland en de Koninklijke Marechaussee gaven zelf naderhand opdracht tot de onafhankelijke evaluatie van het COT (de afkorting staat voor de vroegere naam Crisis Onderzoeksteam) in Rotterdam.

Het COT concludeert dat de chaos werd verergerd door slechte communicatie. Zo konden medewerkers van de luchthaven die waren opgeroepen om te helpen met het oplossen van de problemen Schiphol ook niet bereiken door de blokkade van de marechaussee.

De kous is hiermee nog niet af. Ook TNO doet onderzoek naar de kwestie en komt naar verwachting eind van de zomer met haar bevindingen. Alle partijen zeggen te willen voorkomen dat een dergelijke situatie zich opnieuw zal voordoen. Schiphol zegt dat haar zelden noodaggregaten nu een eventuele nieuwe stroomstoring wel aankunnen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Winstwaarschuwing Ryanair

Winstwaarschuwing Ryanair

18/01/2019

Ryanair heeft vandaag de tweede winstwaarschuwing in vier maanden tijd afgegeven. De winst van het boekjaar, dat afloopt op 31 maart, valt nu naar verwachting 100 miljoen euro lager uit….

Nieuw plan voor Lelystad

Nieuw plan voor Lelystad

17/01/2019

Lelystad Airport zal in de eerste fase na opening, gepland in 2020, vooral een overloopluchthaven voor Schiphol worden, maar niet exclusief, zo staat in een brief van minister Cora van…

Norwegian krimpt in

Norwegian krimpt in

17/01/2019

Norwegian Air vermindert het aantal routes met de Boeing 737 als onderdeel van een ‘ingrijpende heroverweging’ van haar operatie. Dit is door de airline uit Oslo bekendgemaakt. Vier Europese bases…

Koppen gerold bij CWT

Koppen gerold bij CWT

16/01/2019

Carlson Wagonlit Travel (CWT) heeft vijf hoge managers in Europa aan de kant gezet, onder wie de MD voor de Benelux, Olivier Chateau. De vijf hebben CWT inmiddels ‘verlaten’ zegt…